I en hemligt grupp på Facebook delas svaren till årets högskoleprov.
I en hemligt grupp på Facebook delas svaren till årets högskoleprov. - Foto: Facebook/TT

Högskoleprovet läckt i hemlig Facebook-grupp: "Vi har panik"

Svaren på två av årets högskoleprov sprids just nu i en stängd grupp på Facebook.


Idag ska tiotusentals svenskar skriva högskoleprovet, och ett bra provresultat blir mångas biljett in på fina utbildningar. Att provets hålls hemligt är självklart viktigt, men nu kan Nyheter24 avslöja att stora delar av provet redan läckt ut.

Under fredagen skapades Facebook-gruppen "Högskoleprovet OBS HEMLIGT". Där har högskoleprovet spridits, och vem som helt kan gå med i gruppen. Dessutom ska bilderna ha delats på Snapchat.

I gruppen har samtliga frågor och svar på delprov ett och fem postats. De proven innefattar ordförståelse och en kvantitativ del. Dessutom finns uppgifter på vilket delprov som kommer vara det så kallade "femte provpasset", eller utprövningspass, som alltså inte räknas med i årets resultat.

– De här uppgifterna har nått oss under natten. Det är verkligen katastrof och i ärlighetens namn har vi panik just nu, säger Kondolisa Riis, presskontakt vid Universitets- och högskolerådet, till Nyheter24.

Gruppen har skapatsav 17-årige Ferris Andersson, som lyckades hacka högskolerådets centraldator redan i vintras. Nyheter24 har fått tag på honom.

– Det är för att reta de vuxna och alla astråkiga pluggisar som ansträngt sig. Men också för att take a stand mot ett samhälle där de vuxna säger åt oss unga vad vi ska göra, säger Ferris till Nyheter24.

Bilderna är kodade efter olika delar på provet.

Just nu är det högst oklart om provet kommer att ändras i sista stund, eller om man bara kommer att köra på.

– Vi har lagt ner galet mycket tid på det här så det är svårt att göra ett nytt prov såhär på en halvtimme, men vi jobbar på det. Jag måste verkligen rusa vidare nu, säger en påtagligt stressad Kondolisa Ris till Nyheter24.

I nuläget kommer provet att skrivas som vanligt, uppger Universitets- och högskolerådet.

För Nyheter24 har Ferris exklusivt skrivit en debattartikel där han förklarar varför han valde att sprida högskoleprovet som du kan läsa här.

UPPDATERING: Denna artikel är ett aprilskämt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du skriva högskoleprovet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.