I helgen kommer vårsolen tillbaka: Här är de dolda farorna

- 31/03/2017, 17:58
Vem älskar inte solen? Men glöm inte bort att den kan skada dig också.
1 av 3

Vem älskar inte solen? Men glöm inte bort att den kan skada dig också.

Soldyrkare i vårsolen vid vattnet, typiskt vårtecken.
2 av 3

Soldyrkare i vårsolen vid vattnet, typiskt vårtecken.

TT BILD

Men glöm inte att smörja in dig – trots att det bara är vår.
3 av 3

Men glöm inte att smörja in dig – trots att det bara är vår.

Pixabay

Vi har alla väntat länge på solens återkomst, men glöm inte bort att det är nu den riskerar skada dig som mest.

Snart är vårsolen tillbaka – och vi drar en lättnadens suck. Men glöm inte bort att det är nu, efter en lång och sollös vinter, som din hud är som känsligast för solens strålar,. Dessutom varnar experter för att de flesta tänker helt fel när det gäller att skydda sig.

Peter Dalum, projektchef för danska cancerfondens solkampanj, berättar att ett vanligt missförstånd är att tro att solens strålning inte är särskilt stark bara för att det är kallt ute.

– Vi underskattar ofta solens styrka när vädret är kallt, och tror att vi inte påverkas för att för vi kan vara utomhus utan att bli varma, säger han till MX.

Han menar att vi på samma sätt är mest noggranna med att smörja in oss under juli och augusti, trots att solens strålar är som starkas mot slutet av juni. Viktigt att tänka på vilken hudtyp du själv har, och Dalum berättar att människor med hudtyp ett tål hälften så mycket sol som de med hudtyp två.

Enligt amerikanska EPA, naturvårdsverket, finns det ett enkelt sätt att ta reda på när solen kan vara skadlig, nämligen skuggtestet.

Om din skugga är längre än dig själv under tidig morgon och sen eftermiddag är risken för farlig UV-strålning lägre. Är din skugga kortare än dig själv under mitten av dagen kan du vara mer utsatt för UV-strålning.

Men det bästa är helt enkelt att se till att skydda dig. Använd inte solskyddsfaktor som huvudsakligt skydd, ha hellre på dig kläder som skyddar. Använd heller inte solskyddsfaktor som en ursäkt att sola på ett överdrivet sätt. Om du prompt måste göra det – smörj in dig rikligt. En handfull solskyddsfaktor är lagom för en kropp, skriver MX.

Känner du dig osäker på hur stark solen är? Surfa in på SMHI:s sajt där du kan se UV-index för både tid och plats.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du smörja in dig?