Under fredagen utsattes Stockholm för en misstänkt terrordåd.
Under fredagen utsattes Stockholm för en misstänkt terrordåd. - Foto: TT

Misstänkte Rakhmat Akilovs bekanta: "Han är en vanlig arbetare, ingen religiös fanatiker"

Den misstänkta mannen ska ha varit skriven på en adress i Hjulsta för att få sin post. Nu berättar kvinnan, som egentligen bor i lägenheten, om mannen.


Sent igår kväll greps en 39-årig man i Märsta, som nu är anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott.

Bara timmar senare tog polisen in två personer, en mamma och hennes 17-årige son, för förhör. Detta eftersom den 39-årige mannen har varit skriven på adressen.

– Jag känner honom som en vanlig arbetare, ingen religiös fanatiker, säger kvinnan vars lägenhet 39-åringen står skriven på, till DN.

Mannen ska aldrig ha bott på adressen, utan var skriven där för att få sin post dit. Något som avslutades för ett tag sedan, då familjen inte ville ha honom där.

När polisen ankom till lägenheten ska de ha påträffat ett antal barn, varav flera minderåriga. Vid den tidpunkten befann sig mamman på en annan ort, men hämtades till förhör på polishuset på Kungsholmen i Stockholm.

Kvinnan har nu berättat för DN att polisen ville veta så mycket som möjligt om den 39-årige mannen de hade gripit.

"Vi uzbeker hjälper varandra"

Kvinnan ska ha låtit honom vara skriven på hennes adress under flera år.

Mannen ska ha kontaktat henne för några år sedan genom en gemensam manlig bekant.

– Vi är uzbeker och hjälper varandra. Den här mannen frågade om det var okej att en vän till honom fick sin post till mig och det godkände jag, förklarar kvinnan.

Men de senaste åren har hon, enligt egen utsago, bara haft sporadisk kontakt med mannen i samband med att de skulle överlämna post.

Enligt uppgifter ska hon dock inte ha velat uppge vilket adress mannen egentligen har bott på.

– Senaste gången vi hade kontakt var i somras, säger kvinnan och beskriver honom som en man som arbetat hårt för att tjäna pengar till familjen.

"Ville tjäna pengar"

Enligt kvinnan är han en typisk familjefar.

– Han ville bara tjäna pengar, det var därför han befann sig i Sverige och arbetade som byggjobbare. Frun och barnen bor kvar utomlands.

"Det är fruktansvärt"

Hon har svårt att förstå att mannen misstänks för terrordådet i Stockholm.

– Jag förstår inte hur någon skulle vilja döda oskyldiga människor, det är fruktansvärt. Att den här personen skulle kunna ligga bakom ... det är helt obegripligt, säger hon och fortsätter:

– Jag har aldrig sett några tecken på att han skulle vara extremist eller bry sig om religion. Tvärtom, han festade och drack alkohol som många andra uzbeker i Sverige, säger hon till DN.

Se hur människor i sista sekund klarar sig från att bli påkörda av lastbilen:

Läs mer om attacken i Stockholm:

9 saker du behöver veta om attacken i centrala Stockholm

Video: Här flyr folk från misstänkt terrordåd i centrala Stockholm

Här är bilderna som visar lastbilsattacken i centrala Stockholm

En anhållen för inblandning i attacken i Stockholm – det här vet vi om honom

Så flydde misstänkte terroristen till tunnelbanan efter attacken

Säpo: Mannen har förekommit i utredningar tidigare

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.