Sergels Torg

Sergels Torg är ett torg mitt i centrala Stockholm, vars nedre del som ligger under den gamla bebyggelsens marknivå i folkmun kallas ‘’Plattan’’ och är målad i ett stort svartvitt triangelmönster.


Torget är västerut avgränsat av Drottninggatan, norrut av Klarabergsgatan och den sydligaste av de fem Hötorgsskraporna och Hötorgscity, av Kulturhuset söderut och av en cirkulationsplats där Klarabergsgatan, Sveavägen och Hamngatan möts österut.


En av de stora entréerna till T-centralen, central för Stockholms tunnelbana, ligger vid torgets västra sida, vid den östra sidan ligger bankpalatset Hästskon 12. Sergels torg ingår sedan år 2000 i en miljö av riksintresse för kulturmiljövården.


Namngivningen av torget var en fråga som beslutsfattare och allmänheten engagerade sig i under en lång tid. Det tog 32 år att planera torget och ytterligare sju år för bygget av det. I början kallades torget för Sveaplatsen. Då det kunde blandas ihop med Sveaplan ägnades en flera års diskussion för namnförslagen Malmtorget och Klara torg. Stadsfullmäktige beslöt efter ett namnförslag från Evert Taube att platsen skulle heta Sergels torg.

21 Apr, 18:44
På söndagen inträffade Sveriges så kallade Overshoot day, dagen då vi förbrukat vår del av årets förnybara resurser. För att uppmärksamma detta genomförde miljöaktivisterna "Rebellmammorna" en aktion i centrala Stockholm.
25 Feb, 19:24
På måndagen väntas Ungerns parlament rösta igenom Sveriges Natoansökan. Efter det måste beslut om att skicka Jas Gripen till Ukraina fattas omedelbart, anser Centerledaren Muharrem Demirok. Liknande krav framförs av Socialdemokraterna.
24 Feb, 15:16
Flera tusen slöt på lördagen upp vid Sergels torg i Stockholm för att visa sitt stöd för Ukraina – på dagen två år efter den ryska invasionen. Vi står kvar, vid Ukrainas sida, på frihetens sida, sade statsminister Ulf Kristersson (M).
6 Feb, 18:32
Tusentals byggnadsarbetare anser sig ha fått nog. Via en namninsamling kräver de att regeringen gör något åt byggkrisen. Jag förstår och delar oron, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).
30 Nov 2023, 20:04
Han började med ett av Sveriges tuffaste polisjobb – att patrullera på Norrmalm i Stockholm. Stefan Hector fortsatte till piketstyrkan och nationella insatsstyrkan. Nu har han fått ett nytt utsatt jobb: biträdande rikspolischef. Jag tackade ja direkt, säger han.
5 Nov 2023, 09:18
Slagord för palestiniernas frihet eller antisemitism? Ramsan "From the river to the sea, Palestine will be free" rör upp starka känslor när den skanderas på pro-palestinska demonstrationer, men vad som menas beror på vem du frågar.
22 Okt 2023, 18:18
I både Stockholm och Malmö har stora propalestinska demonstrationer arrangerats på söndagen.
29 Sep 2023, 21:00
Våldsvågen runt om i Stockholmsområdet sätter djupa spår hos unga. Under året har innerstaden blivit en tillflyktsort för allt fler ungdomar som inte känner sig säkra i hemmakvarteren. Det finns en oro för att bli förväxlad som måltavla, säger Pia Bodén vid Stockholms stads socialförvaltning.
8 Sep 2023, 10:04
Trettio år efter att konstnären Charlotte Gyllenhammars uppochnedvända ek sattes upp i korsningen vid Sergels torg i Stockholm är den på plats igen. "Dö för dig" kallade hon sin installation då – "Dö för dig/Slå rot" – heter den nu.
16 Aug 2023, 14:02
Maria Sid har tackat ja till att förlänga kontraktet som teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och blir därmed kvar till och med 2027. Jag har ännu kvar att ge, säger hon.
3 Aug 2023, 08:02
Lokalerna som länge stått tomma på Sergels torg i Stockholm ska nu fyllas med musik.
30 Jul 2023, 10:44
Pride är mer än en parad – under evenemanget i Stockholm arrangeras flera aktiviteter för kulturintresserade. Moderna Museet och Nationalmuseum håller specialvisningar och popstjärnan Agnes är dragplåster i Pride Park.
16 Jun 2023, 13:54
Flera fontäner i Stockholm har färgats röda under fredagen. Aktivistgruppen Extinction Rebellion säger sig ligga bakom klimataktionen som sker i protest mot regeringens klimatmöte.
24 Feb 2023, 18:22
Runt om i Sverige anordnades demonstrationer till stöd för Ukraina i och med årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.Vi har samlats här i dag för att vi står på demokratins och frihetens sida, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i ett tal på Sergels torg i centrala Stockholm.
10 Nov 2022, 14:08
Ljusfestivalen Nobel week lights arrangeras även i år – trots pågående energikris. Festivalen omfattar ett 20-tal verk som gjorts med inspiration av olika Nobelpristagares insatser, och kan ses runt om i Stockholm 3 till 11 december.
30 Aug 2017, 16:32
Erik Slottner: "På Nationaldagen viftar många med stolthet vår flagga. Då är det inte tal om krökta stänger och döende fanor."
10 Maj 2017, 15:38
Hon har tidigare inte velat prata om vad som hände, men nu berättar hon för första gången de fasansfulla minnena från terrordådet.
18 Apr 2017, 10:22
Tolv dagar efter den fruktansvärda attacken som tog flera liv, plockas alla minnesblommor bort i centrala Stockholm.
12 Apr 2017, 12:08
Rakhmat Akilov, misstänkt för terrorattacken på Drottninggatan, var på ett hemligt möte med IS-kopplingar – två veckor innan dådet.
12 Apr 2017, 11:03
Rakhmat Akilov hade dåliga kunskaper i islam och visste inte ens hur man ber, enligt uppgifter.
1 2 3 4 ... 6