Polischefens hårda ord efter attacken: "De ska utvisas"

- 10/04/2017, 11:38
Erik Nord har både hyllats och sågats efter sin tweet.
1 av 2

Erik Nord har både hyllats och sågats efter sin tweet.

TT/Twitter

Erik Nord (till höger)
2 av 2

Erik Nord (till höger)

TT

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, twittrade på söndagen att det borde vara självklart att dra in vissa personers uppehållstillstånd.

Efter den fruktansvärda attacken som skedde i Stockholm i fredags så reagerade många med avsky och sorg. En som reagerade med ilska var Erik Nord, polischef i Storgöteborg, som på söndagen skrev ett inlägg på Twitter:

Twitter

Han vill kunna utvisa utländska medborgare som stödjer islamism och våldsbejakande extremism. Till GP säger han:

– De som propagerar för att inrätta en totalitär stat, oavsett om den är politisk eller religiös, och inte är svenska medborgare, sådana personer bör vi kunna utvisa. De kan åka hem dit där de hör hemma.

En problematik som Nord lyfter upp är att staten är begränsad till att utvisa personer som är dömda för terrorbrott och finansiering av terror. Enligt Erik Nord borde det räcka med att utländska medborgare uttrycker sympatier med exempelvis IS.

Han säger att han själv sett folk som uttrycker sympatier för sådan verksamhet.

– Vi får underrättelser om det hela tiden. Islam i sig självt är inte extremt. Men nästa form, det är islamism och jihadism. Vi vet att det finns många i det här gränslandet som åker runt och föreläser om sådana åsikter. Jag tycker inte det är rimligt, säger Erik Nord till GP.

Han tror att risken att förlora uppehållstillståndet på sikt skulle göra att folk inte vågar rekrytera andra anhängare – och påtvinga sina lagar på andra.

Han får dock kritik. Bland annat från Anna Carlstedt, som är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon säger att man borde ha is i magen.

– Som Stefan Löfven underströk, så är vi ett öppet och tolerant samhälle av tradition med långtgående fri- och rättigheter. Jag förstår att många ropar efter hårdare lagar nu, men man måste samtidigt fundera på vad det kan sätta för spår i det samhälle vi vill ha, säger Anna Carlstedt.

Även terrorforskaren Magnus Ranstorp tycker att uttalandet är "olyckligt" – och säger att man inte kan kriminalisera åsikter. Ranstorp är däremot kritisk mot hur det förebyggande arbetet faktiskt fungerar och menar att Migrationsverket borde kontrollera förekomsten av extrema åsikter bland nyanlända, skriver GP.

Se hur människor i sista sekund klarar sig från att bli påkörda av lastbilen:

Läs mer om attacken i Stockholm:

9 saker du behöver veta om attacken i centrala Stockholm

Video: Här flyr folk från misstänkt terrordåd i centrala Stockholm

Här är bilderna som visar lastbilsattacken i centrala Stockholm

En anhållen för inblandning i attacken i Stockholm – det här vet vi om honom

Så flydde misstänkte terroristen till tunnelbanan efter attacken

Säpo: Mannen har förekommit i utredningar tidigare