Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är Rakhmat Akilovs dolda liv på Facebook

- 09/04/2017, 22:06 -

Akilov har delat många videos som kan kopplas till terrorsekten IS, men gillar också många oväntade sidor.

En 39-årig uzbekisk medborgare vid namn Rakhmat Akilov sitter anhållen skäligen misstänkt för terrorbrott genom mord.

Enligt rapporter har han varit känd av Säkerhetspolisen sedan tidigare och att han fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

– Svensk polis och underrättelsetjänst har under en längre tid haft 39-åringen på sin radar. Det är en individ som har varit intressant utifrån IS-hyllningar. Den kännedomen har kommit genom tips från andra, säger en representant för Säpo till Expressen.

Akilov har varit hyfsat aktiv på Facebook där han delat IS-propaganda och ska sympatisera med en radikal islamistgrupp – Hizb ut-Tahrir. Enligt nya uppgifter till Aftonbladet ska 39-åringen ha berättat att han fått order från IS att genomföra attacken som han beskriver som en handling där han "tog livet av otrogna".

Exakt vad gjorde Akilov på internet? Jo, han ska ha använt sig av en Facebook-profil, som nu är nedsläckt, med ett annat namn. Där går bland annat att läsa om hans födelsedatum och var han gick i skolan.


Cachead version av den borttagna profilen som tros tillhöra Akilov. Hämtad av Nyheter24.

”Mitt mål är att återskapa ett islamiskt sätt att leva och sprida islamiska utmaningar över hela världen”, skriver han bland annat på sin Facebook-sida.

Han ska också ha gillat bilder och videos från tidigare terrorattacker, som exempelvis från bombningen vid Boston Marathon 2013.

Det mest intressanta är att det handlar om en extremt splittrad profil. Dels så har 39-åringen gillat både en buddistisk och mormonsk sida. Han gillar också tidigare ryske presidenten Dmitrij Medvedev och ryske oppositionspolitkern Alexei Navalny.

I mars 2016 la han, enligt Expo, ut en video som ville reda ut missförstånd om islam – bland annat att islam och terrorism inte går att förena.

Men samtidigt finns tydliga sympatier för jihadism och radikal islamism. Vid flera tillfällen har han delat propagandavideor från terrorsekten IS. Hur dessa ens kan cirkulera på Facebook lyfter mångas ögonbryn.


Facebook/Expo. En IS-video som delats av den misstänkte terroristen.

Akilov gillar även en hatpredikant vid namn Bilal Phillips som uttalat sig som "förstående för självmordsbombare".

39-åringen delar ofta inlägg från det islamistiska partiet Hizb ut-Tahrir. Det beskrivs av Expo som en radikalislamistisk, antisemitisk och antidemokratisk rörelse som fungerar som ett parti. Rörelsen är stor i Uzbekistan och ytterligare 40 länder. Målet – att upprätta ett kalifat.

2012 försökte den rörelsen att etablera sig i Sverige. Deras tidigare skandinaviska talesman Fadi Abdulatif har vid flera tillfällen spridit flygblad som uppmuntrar till mord på judar.

På ett ryskt socialt medium har mannen många gånger skrivit om en dröm om ett liv i lyx. En bild som delats där är på en mätt man i turban som ligger på madrass och äter vindruvor. Bakom sig syns åtta kvinnor iklädda niqab. Till den bilden har Akilov skrivit:

"Så vill jag leva. Inte illa, broder", uppger Expressen.

I spelaren under kan du se en video från händelsen.

Läs mer om attacken i Stockholm:

9 saker du behöver veta om attacken i centrala Stockholm

Video: Här flyr folk från misstänkt terrordåd i centrala Stockholm

Här är bilderna som visar lastbilsattacken i centrala Stockholm

En anhållen för inblandning i attacken i Stockholm – det här vet vi om honom

Så flydde misstänkte terroristen till tunnelbanan efter attacken

Säpo: Mannen har förekommit i utredningar tidigare

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.