Farida Al-Abani, 28 år, från Stockholm genomförde en egen kärleksaktion under måndagsmorgonen på väg till jobbet.
1 av 7
Farida Al-Abani, 28 år, från Stockholm genomförde en egen kärleksaktion under måndagsmorgonen på väg till jobbet. - Foto: Privat
På en tunnelbanestation på gröna linjen sattes de här lapparna upp.
2 av 7
På en tunnelbanestation på gröna linjen sattes de här lapparna upp. - Foto: Privat
Man skulle vilja få mer kärleksfulla budskap i offentliga miljöer från SL och liknande, säger Farida till Nyheter24.
3 av 7
Man skulle vilja få mer kärleksfulla budskap i offentliga miljöer från SL och liknande, säger Farida till Nyheter24. - Foto: Privat
Claes Keisu, presskommunikatör på SL, uttalar sig om Faridas aktion.
4 av 7
Claes Keisu, presskommunikatör på SL, uttalar sig om Faridas aktion. - Foto: Privat
Hon förstår att regler är regler, men säger samtidigt att om någon skulle säga åt henne så fortsätter hon sätta upp budskapet någon annan stans. Som här, på en staty i stan.
5 av 7
Hon förstår att regler är regler, men säger samtidigt att om någon skulle säga åt henne så fortsätter hon sätta upp budskapet någon annan stans. Som här, på en staty i stan. - Foto: Privat
En smyckad tunnelbanestation.
6 av 7
En smyckad tunnelbanestation. - Foto: Privat
Farida har vänt på flera reklamskyltar och skrivit ett budskap till stadens invånare.
7 av 7
Farida har vänt på flera reklamskyltar och skrivit ett budskap till stadens invånare. - Foto: Privat

Aktivisten Farida sprider kärlek i tunnelbanan efter terrorattacken

Farida Al-Abani, 28, har valt att bemöta rädslan med "kärleksaktivism" i tunnelbanan. Något som SL inte direkt uppmuntrar.


Efter fredagens terrorattack i centrala Stockholm där fyra personer omkom, är Sverige ett land i sorg.

Alla har olika sätt att hantera chocken på. Vid lunchtid under måndagen hölls en tyst minut över hela landet för att hedra de omkomna.

I lastbilsattacken dödades även den adopterade irländska gatuhunden Iggy, som nu har fått en egen minnesplats.

Någon som har valt att handskas med känslorna i efterdyningarna av dådet på sitt eget vis, är projektledaren Farida Al-Abani, 28 år, från Stockholm.

Hon funderade på hur vi på bästa sätt kan sprida trygghet och kärlek i staden nu.

Därför bestämde hon sig under måndagsmorgonen på väg till jobbet att genomföra en egen form av det hon kallar för kärleksaktivism i lokaltrafiken, vilket även Stockholm Direkt har skrivit om.

– Vi behöver se en kontrast till reklam i sådana här tider när många känner sig otrygga. Man skulle vilja få mer kärleksfulla budskap i offentliga miljöer från SL och liknande, säger Farida Al-Abani till Nyheter24.

Utrustad med en penna och post-it-lappar satte hon upp egna budskap till stadens invånare.

Hon vände även på reklamskyltar i tunnelbanevagnar och på stationer. På dem skrev hon hjärtan och hashtaggen #openstockholm, som har använts flitigt i sociala medier de senaste dagarna.

Claes Keisu, presskommunikatör på SL, sa något överraskande tidigare under dagen till Stockholm Direkt att budskapen inte var något som skulle tas ner i första taget.

– Nej, inte just nu i alla fall, men det kanske inte kan sitta där för evigt. Det kommer väl en dag då post-it lapparna blåser ner och vi återgår till normal vardag. Men just nu ser vi det på samma sätt som Farida, ett gemensamt uttryck för solidaritet och en motkraft mot ondska och våld, sa Claes Keisu och tillade att "Kärlek i tunnelbanan tycker vi är jättebra" skriver Stockholm Direkt.

Men när Nyheter24 når Claes Keisu låter det lite annorlunda.

– Jag var inte medveten exakt vad det rörde sig om när de ringde. Jag trodde spontant att det var många människor som hade satt upp lappar på stationer och lagt dit blommor.

Han tillägger att det som sätts upp i tunnelbanetågen kommer att tas ner i samband med att tågen körs in i depån för att städas.

– Däremot får vi ju betalt för att annonserna ska synas. Därför kommer nog de som jobbar med det att vända på skyltarna igen, det är sannolikt. Men det är inget vi har en dialog om. De får göra det efter eget huvud, säger Claes Keisu till Nyheter24.


Farida Al-Abani låter inte direkt överraskad när hon får höra att SL har svängt lite i sina åsikter om hennes kärleksaktivism. Hon förstår att regler är regler, men säger samtidigt att om någon skulle säga åt henne så fortsätter hon sätta upp budskapet någon annan stans.

– Jag är inte aktivist på den nivån att jag tycker det är värt att tjafsa om en reklamgrej. Men det ingår väl i annonsörernas budget att förstå att reklam försvinner ibland, kolla bara på affischerna för bland annat Fotografiska och Håkan Hellström som folk snor direkt, säger Farida Al-Abani och tillägger:

– Många är rädda att åka i lokaltrafiken nu och då är det bra att bemöta det gratis med hjälp av aktivister. På så sätt gör civil olydnad samhället en tjänst.

Läs mer om attacken i Stockholm:

Poliserna är Sveriges hjältar – se de starka bilderna här

Han blev omsprungen av Rakhmat Akilov i rulltrappan efter attacken

Här är bilderna som visar lastbilsattacken i centrala Stockholm

Polischefens hårda ord efter attacken: "De ska utvisas"

Attacken i Stockholm: Så gick det för mannen i korvkiosken

Fredrik filmade kaoset på Drottninggatan – var meter från lastbilen

SL
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Farida?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.