Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ygeman öppnar upp för samarbete med SD om terroråtgärder

Inrikesminister Anders Ygeman uppför ett scenario där Jimmie Åkesson kan tillåtas att vara med och diskutera regeringens överläggningar om nya terroråtgärder.
1 av 2

Inrikesminister Anders Ygeman uppför ett scenario där Jimmie Åkesson kan tillåtas att vara med och diskutera regeringens överläggningar om nya terroråtgärder.

TT Bild

Nu ser vinden ut att vända för Jimmie Åkesson.
2 av 2

Nu ser vinden ut att vända för Jimmie Åkesson.

Nyheter | 11/04/2017 18:06

Inrikesminister Ygeman öppnar upp för ett samarbete med Sverigedemokraterna gällande nya terroråtgärder. Men under en viktig förutsättning.

Sverigedemokraterna har konsekvents hållits utanför Stefan Lövens samtal och diskussioner i regeringshögkvarteret Rosenbad.

Det ställningstagandet har kritiserats hårt av Leif GW Persson i en tidigare intervju med Expressen:

– Jag tycker självklart att han borde vara inbjuden. För mig räcker det att han sitter i riksdagen. Man får tycka vad man vill om folks åsikter, men man kan inte lösa det på det viset att man tar ifrån folk deras talerätt. Vad är det för jävla demokrati? sa Leif GW Persson i intervjun under gårdagen.

Men nu ser vinden ut att vända för Jimmie Åkesson.

I en intervju med Expressen som sänds i "Bara Politik – med Niklas Svensson" under morgondagen, öppnar inrikesminister Anders Ygeman upp för ett scenario där Jimmie Åkesson kan tillåtas att vara med och diskutera regeringens överläggningar om nya terroråtgärder.

Men under en viktig förutsättning: att Åkesson sluter upp bakom den nationella strategin som Sveriges regering har idag.

Ygeman menar att Sverigedemokraterna har gått emot strategin tidigare, genom att anse att svenska medborgare som har gjort sig skyldiga till brott utomlands inte borde få återvända till Sverige.

– Det handlar också om att kunna utvisa människor till dödsstraff eller tortyr. Det är emot strategin och emot den svenska lagstiftningen, säger Ygeman till Expressen.

Kontentan i Ygemans resonemang är att om man vill vara med i arbetet kring att utforma en nationell strategi så måste man också stå upp bakom den, samt grundläggande mänskliga värden.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med?