Poliserna berättar om gripandet av Rakhmat Akilov – kände igen honom direkt

Två poliser berättar om gripandet av terrormisstänkte Rakhmat Akilov.


Poliserna Emma och Alex från Stockholm Nord var de som grep terrormisstänkte Rakhmat Akilov i Märsta förra fredagskvällen. I en intervju med Aftonbladet berättar poliserna nu om gripandet.

Poliserna befann sig i Täby när de fick larmet, de satte sig i en polisbil och började köra mot Märsta. Emma ringde upp personen som hade anmält det och fick reda på att han hade krypkört bakom mannen ett tag men vågade inte längre följa efter.

– Men jag hade i bakhuvudet att det kunde ju vara den där terroristen, men de skickade ju bara en patrull och det var ju vi, säger hon till Aftonbladet.

När poliserna hade kört om personen som larmat så fick de syn på en man som gick längs vägen. När han vände sig om kände hon igen honom från bilden direkt.

Emma fick ner honom på backen och satte på handfängsel. Ganska snabbt förstod de att de hade rätt person och han ska ha ropat på ett främmande språk. Den misstänkte terroristen hann inte reagera då de fick ner honom på backen fort.

– Vi visste ju inte i det läget om han var beväpnad. Om han kanske hade någon bombväst eller bombbälte, säger hon till Aftonbladet.

Tio minuter senare hade Nationella insatsstyrkan och andra patruller anlänt till platsen och området spärrades av.

Patrullen var väldigt nöjd med insatsen efteråt och de var även väldigt imponerade av mannen som ringde in och larmade.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 20 april

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.