Måndag 6 Dec
Stockholm

Linnéas klistermärken ska stoppa rasismen i tunnelbanan

Linnéa Eriksson är hjärnan bakom klistermärkena som sprids allt snabbare i Stockholms kollektivtrafik.
1 av 6
Linnéa Eriksson är hjärnan bakom klistermärkena som sprids allt snabbare i Stockholms kollektivtrafik. Foto: Privat/Anonym fotograf
Linnéa Eriksson blev trött på att folk inte agerade när de blev vittnen till rasism.
2 av 6
Linnéa Eriksson blev trött på att folk inte agerade när de blev vittnen till rasism. Foto: Privat
Därför bestämde hon sig för att agera genom att designa ett klistermärke med instruktioner om vad man kan göra om man bevittnar rasism.
3 av 6
Därför bestämde hon sig för att agera genom att designa ett klistermärke med instruktioner om vad man kan göra om man bevittnar rasism. Foto: Anonym fotograf
Nu sprids hennes design allt snabbare runt om i Stockholm.
4 av 6
Nu sprids hennes design allt snabbare runt om i Stockholm. Foto: Anonym fotograf
Och har även fått väldigt positiv respons från flera personer på internet.
5 av 6
Och har även fått väldigt positiv respons från flera personer på internet. Foto: Anonym fotograf
En av Linnéas lappar vid Medborgarplatsen i Stockholm.
6 av 6
En av Linnéas lappar vid Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Anonym fotograf

Linnéa Eriksson fick höra från flera olika personer att de blivit utsatta för rasism i tunnelbanan. Då bestämde hon sig för att agera.

Kommentera (85)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På flera tunnelbanetåg i Stockholm har det börjat dyka upp klistermärken med texten: "Viktigt! Vid rasism:". Klistermärkena är en instruktion för hur personer i lokaltrafiken bör agera om de blir vittne till rasism, men det är inte SL som satt upp dem.


Klistermärkena i tunnelbanan. Bildkälla: Anonym fotograf från StreetGäris

Märkena med underrubrikerna Larma, Stoppa, Stötta, Anmäl är skapade ideellt av kommunikatören och aktivisten Linnéa Eriksson och ska få folk att våga agera när de ser rasism i vardagen.

– Jag läste flera inlägg i gruppen StreetGäris där medlemmar berättade att de blivit utsatta för rasism på tunnelbanan utan att någon gjort något vilket fick mig att lacka ur. Jag kände att jag ville agera och det minsta jag kunde göra var att skapa de här klistermärkena, berättar Linnéa för Nyheter24.


Linnéa Eriksson. Bildkälla: Privat

Hon valde att designa dem så att de liknade de märken som bland annat finns för att informera om vad en person bör göra vid exempelvis en brand. Efter att hennes utkast fått väldigt positiv feedback i gruppen bestämde hon sig för att göra en beställning på klistermärkena.

Sedan dess har de börjat dyka upp runt om på tunnelbanetåg. Dock finns inget godkännande från SL:s sida att märkena sätts upp.

– Tyvärr finns inget sådant godkännande, dock finns den här typen av klistermärken i flera andra länders kollektivtrafik så jag kan tycka att SL borde ta fram något eget. Men eftersom de inte tar sitt ansvar så får vi andra i samhället göra det, säger Linnéa.


En av Linnéas märken uppsatt på Medborgarplatsen i Stockholm. Bildkälla: Anonym fotograf

Den här typen av aktioner kan ju ses som skadegörelse, hur ställer du dig till det?

– Om det nu är skadegörelse att kämpa mot rasism så kan jag tycka att det känns helt okej.

I dagsläget är det Linnéa själv som betalt för att trycka upp klistermärkena, men hon har även gått samman med andra från gruppen som gillade initiativet och gjort en större beställning.


Bildkälla: Anonym fotograf

Målet med aktionen är enligt Linnéa att på lång sikt få bort all rasism i samhället.

– Till att börja med vill jag få folk att agera mot rasism, på lång sikt skapa ett samhälle där ingen diskrimineras för sin hudfärg, ursprung eller religion, avslutar hon.

En annan person i gruppen StreetGäris är en av dem som satt upp Linnéas klistermärken. Hen berättar för Nyheter24 att hen gjorde det för att motverka rasism, och att det verkar som vi har fler klistermärken att vänta framöver.

– Jag tryckte upp ett gäng och började lappa i tunnelbanan. Flera andra har också beställt och kommer börja lappa. Vi hoppas helt enkelt att dessa infobilder ska pusha och hjälpa folk att agera för att stötta sina medmänniskor som blir verbalt eller fysiskt påhoppade, säger personen.


Bildkälla: Anonym fotograf

När Nyheter24 når SL:s presstalesperson Thomas Silvander säger han att SL känner till att klistermärkena sätts upp i tunnelbanan.

– Vi känner till det, men vi tänker inte mer på det än att vi tar bort dem när vi städar vagnarna, precis som all annan affischering som sker utan vårt godkännande. Även om SL står bakom det antirasistiska budskapet så förändrar inte det den saken.

Planerar ni att tillverka och sätta upp egna klistermärken för att motverka rasism?

– Det kan jag inte svara på nu, det får du fråga vår ordinarie pressavdelning.

Ännu finns inte klistermärkena att köpa någonstans, men Linnéa har laddat upp mallarna på internet.

Tror du inte att vardagsrasism är ett stort problem? Då borde du kolla in den här videon som kommer få dig att ändra uppfattning.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Moa och Teo som målade över SD-klottret efter terrorattacken på Drottninggatan och Boy-Belibern som blev HBTQIA-aktivist.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Borde SL sätta upp egna klistermärken?
Tack för din röst!
Kommentera (85)
Kopiera länk
Dela