Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Aisha konverterade till islam: "Utsätts för hat varje dag"

- 30/04/2017, 18:36
Aisha konverterade till islam för två år sedan.
1 av 3

Aisha konverterade till islam för två år sedan.

Privat

Hon har tidigare känt sig vilsen.
2 av 3

Hon har tidigare känt sig vilsen.

Privat

Hon bär sin slöja med stolthet.
3 av 3

Hon bär sin slöja med stolthet.

Privat

För några år sedan bestämde 23-åriga Aisha sig för att konvertera till islam. "Jag beskrevs ofta som vilse förut" säger hon.

I Sverige lämnar allt fler människor Svenska kyrkan. I fjol fler än någonsin. Ett vanligt år brukar ungefär 3 000 personer kliva ur i juni månad, men i fjol var det 13 000, enligt SVT.

23-åriga Aisha föddes, och växte upp med ett "svenskklingande" namn, i Stockholms innerstad. Men för snart två år sedan konverterade hon till islam och bytte namn.

– Livet har förändrats väldigt mycket sedan jag blev muslim, berättar Aisha för Nyheter24.

"Jag har känt mig vilsen"

Aisha växte upp som kristen, döptes i kyrkan och har firat traditionellt kristna, och svenska, högtider året om. Men hon beskriver även uppväxten som stökig. Hon har under flera år mobbats i skolan, och samtidigt gått igenom flera trauman som barn.

Aisha försökte länge upptäcka vilken religion som passade henne. Som 19-åring blev hon aktiv i kyrkan, men det som fanns där var inte tillräckligt.

Hon menar att det inte kändes helt rätt, och hon hade svårt att tro på samma sak som de hon träffade i kyrkan.

Istället växte hennes intresse för islam, eftersom hon har flera vänner som är muslimer.

– Jag har tidigare i mitt liv känt mig vilsen inombords, jag har inte riktigt känt att jag hör hemma någonstans, förklarar hon.

Men ju mer hon läste om islam, desto mer kände hon att alla frågor hon länge ställt till sig själv besvarades. Det var som att allt föll på plats.

"Ett fint band fullt av kärlek och respekt"

Aisha beskriver ett starkt systerskap som hon inte känt förut.

– Jag har aldrig blivit så omhändertagen och bra bemött av någon som av mina underbara systrar med samma religion. Det är ett fint band fullt av kärlek och ömsesidig respekt, säger hon och fortsätter:

– Om vi hade träffats innan hade vi förmodligen inte klickats alls eftersom vi levde olika liv förut. Men vi tror starkt på att det är religionen som fört oss samman och det är vi alla så tacksamma för.

"Har fått ro"

För ett och ett halvt år sedan valde Aisha att bli muslim på riktigt – och konvertera till islam. Nu ber hon fem gånger om dagen, bär slöja och är noggrann med att allt hon gör har ett syfte. Hon beskriver hur religionen ger henne sinnesfrid.

– Livet har förändrats väldigt mycket. Jag beskrevs ofta som vilsen, uppmärksamhetssökande och bekräftelsetokig förut. Religionen har vuxit med mig och min personlighet och jag får ofta höra om hur lugn jag har blivit. Att det syns på mig att jag har fått ro.

Slöjan inget förtryck

Den väldigt omdebatterade slöjan har klätt Aisha sedan ett år tillbaka.

– Jag vill ha slöja för det ingår i min religon att kvinnor ska vara beslöjade. Jag vill följa den på det bästa sättet jag kan. Många tror att man är "förtryckt" bara för att man täcker sig, men det stämmer inte.

– Det är ett eget aktivt val. Ingen bestämmer om jag ska täcka mig , utan det är ett fullt medvetet val jag själv gjort. Det är ingenting jag någonsin ångrat.

"Får höra skällsord dagligen"

I samband med att Aisha konverterade förlorade hon många vänner. Inte alla, men en del. Hatet mot muslimer är närvarande, både från bekanta och främlingar.

– Jag får höra skällsord dagligen. Ibland hamnar man i en diskussion med en islamofob som enbart pratar med mig för att trycka ner mig och få mig att känna mig så lite värd som möjligt. Ibland säger någon "usch" när man går förbi, förklarar Aisha.

– Det tog väldigt hårt på mig i början. Jag kommer ihåg att jag grät första gången i somras då en man kallade mig för "äcklig". Det gjorde verkligen ont, men precis som vad som helst så vänjer man sig.

Vad tänker du då?

– Jag förstår att människors osäkerhet kan leda till en viss undran. Men träd gärna fram och prata med oss så kommer vi möta er med ett leende. Vi besvarar gärna era frågor, bara ni ger oss möjligheten.

– Man vänjer sig vid att bli kallade elaka saker. Det är väldigt synd att man ska behöva vänja sig vid att bli påhoppad. Men så ser det ut i samhället just nu.

För att konvertera till islam behöver man läsa trosbekännelsen shahada.

– Det är ingen ceremoni. Det viktigaste av allt är att man tror på det med sitt hjärta, säger Aisha till Nyheter24.

Du kan följa Aisha på Instagram där hon visar konvertiters liv och perspektiv.

Läs även 23-åriga Ayes debattartikel: SAS vägrar anställa mig för att jag har slöja.

Se även: Hon låtsades vara islamofob på stan – då reagerade folk så här:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.