Det här händer om polisen tar dig om du dricker alkohol utomhus på valborg
Planerar du att dricka på valborg? Det här händer om polisen tar du - Foto: TT

Ska du dricka på valborg? Det här händer om polisen tar dig

Att dricka alkohol på valborg är inte helt ovanligt. Men har du koll på vad som händer om polisen tar dig om du dricker alkohol utomhus? Nyheter24 har svaret!


Att dricka alkohol på valborgsmässoafton är något som en del gör, men vad händer om polisen kommer på dig när du dricka alkohol utomhus? 

Har du koll på vad som egentligen gäller? 

Nyheter24 ringde upp Lisa Sannervik som är presstalesperson på polisen i Uppsala för att reda ut vad som faktiskt händer om du blir tagen av polisen när du dricker utomhus. 

Vi börjar med vad som händer om polisen tar dig som är under 18 år:

– Om du är under 18 år och dricker, umgås med personer som dricker eller är i ett olämpligt umgänge kommer polisen att kontakta dina föräldrar och be dem hämta dig, säger Lisa Sannervik.

Vad händer om man är över 18 år då?

– Om du är över 18 år, men under 20, och dricker alkohol kommer polisen att ta den ifrån dig.

Polisen kommer även upprätta en anmälan om langningsbrott, men detta är inget som påverkar personen som druckit alkoholen.

Det här händer om du är över 20 år

– Är du över 20 år och dricker i till exempel centrala Uppsala, inom den alkoholfria zonen som kommunen upprättat, kommer polisen att ta din alkohol och även ge dig böter eftersom det är ett brott mot ordningsstadgarna att dricka inom den zonen. Dricker du utanför den alkoholfria zonen är det inget problem.

Så planerar du att dricka i Uppsala, eller på andra platser i Sverige idag, se till att kolla upp var någonstans det är okej att dricka. Och drick med måtta så klart, för allas bästa och kom ihåg varannan vatten. 

MER: Regn eller sol – så blir vädret på valborg där du bor!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du fira valborg?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.