Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ska du dricka valborg? Det här händer om polisen tar dig

- 30/04/2017, 16:56 -

Att dricka alkohol på valborg är inte helt ovanligt. Men har du koll på vad som händer om polisen tar dig om du dricker alkohol utomhus? Nyheter24 har svaret!

Att dricka alkohol på valborgsmässoafton är något som en del gör, men vad händer om polisen kommer på dig när du dricka alkohol utomhus? 

Har du koll på vad som egentligen gäller? 

Nyheter24 ringde upp Lisa Sannervik som är presstalesperson på polisen i Uppsala för att reda ut vad som faktiskt händer om du blir tagen av polisen när du dricker utomhus. 

Vi börjar med vad som händer om polisen tar dig som är under 18 år:

– Om du är under 18 år och dricker, umgås med personer som dricker eller är i ett olämpligt umgänge kommer polisen att kontakta dina föräldrar och be dem hämta dig, säger Lisa Sannervik.

Vad händer om man är över 18 år då?

– Om du är över 18 år, men under 20, och dricker alkohol kommer polisen att ta den ifrån dig.

Polisen kommer även upprätta en anmälan om langningsbrott, men detta är inget som påverkar personen som druckit alkoholen.

Det här händer om du är över 20 år

– Är du över 20 år och dricker i till exempel centrala Uppsala, inom den alkoholfria zonen som kommunen upprättat, kommer polisen att ta din alkohol och även ge dig böter eftersom det är ett brott mot ordningsstadgarna att dricka inom den zonen. Dricker du utanför den alkoholfria zonen är det inget problem.

Så planerar du att dricka i Uppsala, eller på andra platser i Sverige idag, se till att kolla upp var någonstans det är okej att dricka. Och drick med måtta så klart, för allas bästa och kom ihåg varannan vatten. 

MER: Regn eller sol – så blir vädret på valborg där du bor!