Fyra veckor sedan attacken i Stockholm – det här har hänt

Förhör, utredningar, häktningar och erkännanden. Här är den långa resan som följt Sveriges mest jagade man, Rakhmat Akilov.


Den 7 april kippade hela Sverige efter andan. En lastbil hade kört in på Drottninggatan i centrala Stockholm och kört över flera personer. När den första chocken hade lagt sig så startade jakten på Sveriges mest efterlysta man, Rakhmat Akilov.

Lastbilen efter den kolliderat med Åhlénshuset. Bildkälla: TT

Här är vad som hänt de fyra veckorna efter attacken i Stockholm som krävde fem personer och en hunds liv:

7 april

Polisen går ut med bild på en man som de vill komma i kontakt med. Det kommer senare fram att bilden föreställer Rakhmat Akilov. Han ska enligt uppgift ha tagit sig till centralstationen för att åka Pendeltåg till Märsta. Två personer som står skrivna på samma adress som Akilov hämtas av polisen, varav en 17-åring, men båda släpps efter förhör.

Rakhmat Akilov flyer efter attacken

8 april

På natten grips Akilov i Märsta efter tips från allmänheten. Han ska ha erkänt brottet på plats. Samma dag anhålls han på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott. Ytterligare tre personer frågas ut eftersom de kan kopplas till en misstänkt bil. Alla släpps efter förhör.


9 april

Det framkommer uppgifter från polisen att Akilov skulle utvisas till Uzbekistan från Sverige innan terrorbrottet. Samma dag anhålls ytterligare en person misstänkt för inblandning i attentatet.

En bild på Rakhmat Akilov från hans Facebook

10 april

Polisen kommenterar att brottsfallet kan ta upp emot ett år innan det är avklarat. Rakhmat Akilov krävde samma dag att få byta advokat efter som hans försvarare Johan Eriksson inte är sunnimuslim. Stockholms tingsrätt avslår ansökan och Eriksson fortsatte som Akilovs försvarare.

Rakhmat Akilovs försvarare Johan Eriksson. Bildkälla: TT

11 april

Den misstänkte medhjälparen släpps, men hålls i fortsatt förvar eftersom han har ett beslut om utvisning. Samma dag häktas Akilov på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Han erkände både gärning och brott i rättssalen.

12 april

Det framkommer uppgifter att Akilov har varit misstänkt i sitt hemland Uzbekistan för brott kopplat till religiös extremism.

13 april

Polisen säger att de gjort över 700 förhör under utredningen.

Terrorattentatet på Drottninggatan

14 april

Uzbekistans utrikesminister Abdulaziz Komilov kommenterar dådet och menar själv att han försökt varna Sverige för Akilov. Däremot ska han ha gjort det via ett annat europeiskt land.

23 april

Ytterligare en person anhålls misstänkt för inblandning i attacken. Han greps i Örkelljunga, Skåne.

25 april

Den misstänkte medhjälparen släpps och frias från alla misstankar.

Rakhmat Akilov

11 maj

Åtalet är satt till den 11 maj och det återstår alltså att se om Akilov blir åtalad. Nyheter24 har inte fått några ytterligare kommentarer eller information om datumet ändrats.

Läs också om Akilovs dolda liv på Facebook.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.