Nya uppgifter i Kevinfallet: Bröderna var aldrig på mordplatsen

- 08/05/2017, 20:46 -
Kevinfallet öppnas upp igen.
1 av 3

Kevinfallet öppnas upp igen.

TT

Enligt uppgifter var bröderna aldrig på mordplatsen.
2 av 3

Enligt uppgifter var bröderna aldrig på mordplatsen.

TT

Platsen där Kevin hittades.
3 av 3

Platsen där Kevin hittades.

TT

Efter att förundersökningen gällande mordet på 4-årige Kevin åter öppnats har nya uppgifter kommit fram.

Sedan Dagens Nyheters och SVT:s granskning av det 19 år gamla Kevinfallet har förundersökningen öppnats upp på nytt. Detta meddelades på måndagseftermiddagen.

– Jag har beslutat att återuppta förundersökningen då det i samband med den granskning av ärendet som SVT och DN gjort framkommit uppgifter som jag bedömer vara nya omständigheter som motiverar att förundersökningen återupptas, säger chefsåklagare Niclas Wargren, i ett pressmeddelande.

Under måndagskvällen framkom dessutom ytterligare intressanta uppgifter om fallet, som tidigare inte granskats.

10-årig pojke ger alibi

Enligt en tioårig pojke som besökte brödernas familj under mordkvällen ska bröderna aldrig ha varit på platsen där Kevin hittades.

Pojken ska, eftersom han var äldst, ha haft uppdraget att ha koll på bröderna och enligt honom höll de sig enbart till lekplatsen. Efter att barnen hade lekt och cyklat omkring på området runt gården åkte pojkarnas familjer och fiskade.

Efter att Kevins kropp hittats förhördes den besökande familjen av polisen. Enligt mamman hade hon koll på att barnen lekte på gården, och i förhör med tioåringen svarar han på frågan om de åkte iväg någonstans.

– Nej, svarar pojken, enligt det videomaterial som "Dokument Inifrån" har taget del av, skriver SVT.

Var aldrig nere vid sjön

Enligt tidigare uppgifter sågs Kevin i liv senast vid 17.30-tiden på söndagen. Ungefär samma tid som 5-åringen och en av den andra familjens döttrar kommit tillbaka hem. Där väntade de tills de skulle ut på fisketur.

I förhör har 10-åringen fått upprepade frågor om huruvida de har varit nere vid sjön, och om bröderna någon gång skilt sig ifrån honom. Enligt 10-åringen visade 10-åringen aldrig tecken på att han tvekar, utan upprepar flera gånger att han inte får gå ner till sjön.

Om 7-åringen har varit där, som han säger att han har varit, måste han ha gått dit själv på egen hand, menar pojken.

Familjen vill inte göra nya yttranden om fallet, men står fast vid sin berättelse, skriver DN.

Kan lösas med DNA

Trots att mordfallet är 19 år gammalt finns det möjlighet att fallet kan lösas.

Det hela hänger på hur mycket av utredningen som har sparats. Det fanns ju ingen teknisk bevisning, utan bröderna fälldes helt på grund av ett erkännande som inte har spelats in.

– Det skulle kunna leda till att man kan visa att de här två pojkarna inte har varit delaktiga, det kan ju också vara så att man kan lösa vad det var som hände. Teoretiskt sätt skulle man också kunna komma till den slutsatsen att det ändå var riktigt, säger advokaten Ingela Hessius.

Om det finns dna-spår på det bevismaterial som är kvar kan dagens tekniska möjligheter underlätta bevisarbetet, skriver SVT.

Läs även: Man häktad – skulle söka asyl med terrormisstänkts pass

Se även: Vem mördade 6-årige Emil i Hörby?

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du sett dokumentär inifrån?