Frida Lindberg smygfotades av en okänd man i tunnelbanan. Nu har han dömts.
Frida Lindberg smygfotades av en okänd man i tunnelbanan. Nu har han dömts. - Foto: Privat/Polisen

Man smygfotade under Fridas kjol – nu ska han betala skadestånd

Frida fotograferades av en okänd man i tunnelbanan. Efter att flera domstolar friat mannen har han nu dömts.


21-åriga Frida Lindberg blev plötsligt fotograferad i tunnelbanan. En okänd 39-årig man hade stuckit in sin mobiltelefon under Fridas kjol och tog en bild på hennes underliv. Nu har mannen dömts.

Det hela hände i oktober 2015. Frida och hennes kompis åkte stod i en rulltrappa på Östermalmstorgs tunnelbanestation i Stockholm. Frida märkte själv inte att mannen tog en bild, men hennes kompis gjorde det.

När hennes kompis frågade vad mannen höll på med sprang han iväg. Han blev då stoppad av några killar, samtidigt som Frida ringde polisen.

– Det var ren ilska i hela kroppen. När jag hade processat det tänkte jag “shit, tänk vad han hade kunnat gör med de bilderna om han inte hade åkt fast", berättar Frida för Nyheter24.


Bild: Polisen

Skyllde på att han var full

När Frida fick se bilderna på mannens telefon började hon i panik radera dem. Men till slut insåg hon att det var bevismaterial, och tog inte bort fler.

Mannen erkände också vad han har gjort men skyllde på att han var full.

Friades två gånger

Mannen åtalades för sexuellt ofredande, men friades av både tings- och hovrätt. Båda domstolarna ansåg att Fridas sexuella integritet inte hade kränkts, eftersom hon inte var medveten om det.

– Jag gick dit med jättehögt självförtroende, det här kommer jag vinna. Allt finns på kamera liksom. Men så visade det sig att det inte var ett brott, att det inte finns någon lag att stödja sig emot. Då var jag uppgiven och chockad. När hovrätten också la ner det tänkte jag att det var kört, säger Frida.

Ett och ett halvt år senare kom domen

Men under fredagen, nästan ett och ett halvt år efter händelsen, kom till slut en dom från Högsta domstolen.

Domstolen dömer nu mannen för sexuellt ofredande till dagsböter. Han ska betala ett skadestånd på ungefär 5 932 kronor till Frida Lindberg.

Högsta domstolen konstaterade att mannen hade en "tydlig sexuell inriktning" och kränkt Fridas sexuella integritet.

I domen skriver även HD att mannen "fört upp sin hand i omedelbar närhet av Frida Lindbergs underliv" vilket är ett "tydligt intrång i hennes rätt att bestämma över sin kropp".

– Det känns jättebra. Jag känner mig lättare. Jag vill bara hoppa omkring, så glad är jag! berättar Frida för Nyheter24.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Nya Iran-sanktioner att vänta

Migrationsverket begär mer till förvarsplatser

Migrationsverket når inte regeringens mål om 1 000 förvarsplatser för personer som ska återföras till utlandet. Myndigheten anser att de behöver mer pengar för att klara av uppdraget.

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

2 timmar sedan
I en ny undersökning av Verian, tidigare Kantar Sifo, på uppdrag av Bankomat​ kan man nu se att rekordmånga svenskar vill ha kvar möjligheten till kontantbetalningar även i framtiden.

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

3 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

3 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

3 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.