Fyra sätt att bli utsatt för sexuella övergrepp – fastän du sa ja
Det finns flera situationer man kan uppleva tvång att ha sex. Men vad säger lagen om det, egentligen?
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Det finns flera sätt att bli utsatt för sexuella övergrepp på, även om man har sagt ja till sex. Övergreppet behöver heller inte nödvändigtvis gått till genom penetration.
1. Han tar av kondomen utan din vetskap
Nyheter24 har tidigare skrivit om "sextrenden" stealthing, vilket innebär att personen med penis tar av sig kondomen utan sin partners vetskap, och fastän denna har begärt kondom.
Bland annat skådespelaren och producenten Lena Dunham har berättat i sin bok om en sådan händelse.
– Ett sådant beteende kan anses vara att sexuellt ofredande. Sexuellt ofredande har en straffskala på böter till fängelse i högst två år, har åklagare Karin Lundström Kron tidigare berättat för Nyheter24.
2. Tjatsex
Om någon fortsätter tjata på dig att du ska ha sex, fastän du upprepande säger "nej" kan det sluta med att du säger "ja". Fastän du inte alls vill. Men som vilken människa som helst så tröttnar man, ju.
En del skulle säga att det inte alls är våldtäkt, men det är inte att uttrycka samtycke.
Det är snarare att manipulera sitt offer.
Tjatsex räknas dock varken som ett sexuellt ofredande eller som våldtäkt, och är med andra ord inte ett brott i Sverige. Något som inte heller kommer ändras om en samtyckeslagstiftning införs.
– Tjatsex räknas inte som brott alls. Om någon har tjatat sig till det och man har gått med på det räknas det inte som brott, förklarar Lundström Kron för Nyheter24.
– Om man går med på det och det inte finns några andra påtryckningsmedel så är det inte ett brott.
3. Om din partner tvingar dig till att göra något under sex, som du inte ville
Det finns inget som heter "oj jag råkade ta fel hål" eller "oj jag visste inte att du inte ville..."
Att säga ja till att ha sex betyder inte att man har sagt att göra allt sexuellt som finns här i världen. Med andra ord; Nej, ingen har rätt att stoppa sin penis (eller fingrar, sexleksaker osv) i din anal utan att du godkänt.
Samma sak gäller om någon trycker ditt huvud mot könet vid oralsex, utan att du godkänt.
– Man kan gott och väl bli våldtagen fastän man har gått med på att ha sex från början, om det övergår genom våld eller hot till något annat än det man gått med på från början, förklarar Lundström Kron.
Partnern kan alltså dömas för våldtäkt om sexet övergår till aggressivt sex. Men om man säger nej mitt i sexet, och ens sexpartner ändå går emot det, räknas det som sexuellt ofredande om man då inte använder våld eller hot eller utnyttjar någon.
– Det är fortfarande brottsligt, men det kommer inte under rubriceringen våldtäkt då. För att det ska vara våldtäkt måste någon av parametrarna i kapitel sex första paragrafen brottsbalken finnas med, att det är hot, våld eller att du befinner dig i en utsatt situation.
4. Om du ångrar dig under sexet
Det är okej att tappa suget eller lusten under sex, och därmed okej att avbryta. Men om ens sexpartner ändå fortsätter ha sex, räknas det som sexuellt ofredande.
Om du under sexet skulle be om att få byta position, eller göra något annat, men sexpartner går emot det kan det i vissa fall räknas som våldtäkt.
– Det beror på omständigheterna. Om personen blir hotfull eller våldsam, eller tvingar person fastän den andra försöker ta sig loss, då är det våldtäkt. Men om man bara säger nej utan att göra ett motstånd, då blir det en annan rubricering. Men man kan konstatera att man får inte göra saker, som den andra inte vill.
Med det sagt behöver inte våld innebära att det rör sig om våldtäkt.
– Det går att samtycka till en viss våldsanvändning exempelvis när bdsm är aktuellt, säger Lundström Kron till Nyheter24.