Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen jagar serievåldtäktsman: "Han är jättefarlig"

- 29/05/2017, 17:39 -

En 38-årig som misstänks för flera grova våldtäkter är på fri fot. Mannen är tidigare dömd för sexuellt våld.

Polisen jagar just nu en 38-årig man som är misstänkt för fyra grova våldtäkter.

– Han är jättefarlig och har hög återfallsrisk, säger Jonas Lennestål, expert på sexuellt våld, till TT via Aftonbladet.

Mannen är sedan i fredags häktad i sin frånvaro av kammaråklagaren i Örebro.

Han misstänks ha begått fyra grova våldtäkter under loppet av tre dagar, mellan 17-19 maj. Han är även misstänkt för ett fall av olaga frihetsberövande.

Mannen uppges fortfarande vara på fri fot, och därför söker polisen hjälp. De misstänkta brotten har kopplingar till Örebro-området, men även på flera platser runt om i Sverige.

– Det stämmer att han är på fri fot, men jag kan inte gå in på hur många offer det handlar om eller var vi söker efter honom, säger kammaråklagare Christine Chi.

Våldtog 17-åringar under 16 timmar.

Mannen är sedan tidigare dömd till två långa fängelsestraff för olika typer av sexuellt våld.

2003 dömdes han till sju års fängelse för grov våldtäkt och sexuellt utnyttjande av minderårig.

Sex år senare dömdes han återigen. Den gången till åtta års fängelse efter att flera gånger ha våldtagit två 17-åriga flickor. Detta ska ha skett under en 16 timmars lång resa mellan Hultsfred och Lindköping.

I förhör har han berättat att han funderade på att mörda flickorna. Detta för att bli dömd till livstids fängelse eftersom han inte klarar av att leva i frihet.

"Han är jättefarlig"

– Han är jättefarlig, har hög återfallsrisk och det kommer han ha en lång tid framöver. När en sådan här person är på fri fot och känner sig förföljd och inte har något att förlora så höjs också risken för att han utför något mer brott, säger Jonas Lennestål, psykolog på kriminalvården med inblick i mannens problematik, till TT.

Lennestål menar att de flesta sexualbrottslingar inte återfaller i brott, men att personen som kombinerar sexuell avvikelse med psykopatiska störningar har en högre risk, precis som i det här fallet, skriver TT via Aftonbladet.

Se även: Våldtäktsförsöket fångades av kameran – nu söker polisen den här mannen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.