Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moa, 18, fick barn – hade ingen aning om att hon var gravid

- 09/06/2017, 19:42 -
Allt började den 12 december förra året när Moa Bern från Rödeby ​kände magsmärtor.
1 av 3

Allt började den 12 december förra året när Moa Bern från Rödeby ​kände magsmärtor.

Privat.

På vägen hem kände Moa ett hugg i magen och sedan gick henne vatten.
2 av 3

På vägen hem kände Moa ett hugg i magen och sedan gick henne vatten.

Privat

Det visade sig att Moa var höggravid.
3 av 3

Det visade sig att Moa var höggravid.

Privat

På vägen hem kände Moa ett hugg i magen och sedan gick hennes vatten. Paret skyndade sig då in till akuten.

Allt började den 12 december förra året när Moa Bern från Rödeby kände magsmärtor, ungefär som kraftig mensvärk. Hon ringde sin mamma för att säga att hon inte kunde gå till skolan. Mamman menade att hon "skulle bita ihop och ta en alvedon". 

Två dagar senare skulle Moa och hennes 22-åriga pojkvän Marcus och några kompisar hämta en bil, eftersom både Moa och hennes pojkvän delar intresset för bilar. 

Magsmärtorna hade blivit värre och på vägen hem kände hon ett hugg i magen och sedan gick hennes vatten, något som Blekinge Läns Tidning var först med att rapportera om.

– Jag skrek till Marcus att han skulle kolla om det var blod eller vatten. För jag förstod ju inte att det var mitt vatten som hade gått. Jag ringde min storasyster och sedan åkte vi in till akuten, berättar Moa för Nyheter24.

 
På lasarettet i Karlskrona fick Moa vänta ett tag innan hon fick hjälp då de trodde att hon hade kissat på sig. Men då kunde det konstateras att Moa var höggravid och skulle föda. Moa berättar att hon först nekade det hela, eftersom det inte kunde vara möjligt att hon var gravid.

– På ultraljudet såg sjuksköterskan att barnet var på väg ut och jag skyndades till förlossningen. Det tog kanske fem minuter och sedan kom Theodor, vår son. 

– Allt kom som en chock för oss alla. Hur gör man? Jag visste hur man bytte en blöja men hur fixar man resten, det praktiska. Det var tankar som gick i mitt huvud. 

Men snart har det gått ett halvår sedan Theodor kom och Moa är mammaledig och Marcus jobbar. 


– Det har gått jättebra. Theodor är ett väldigt snällt barn, han skriker nästan aldrig. Det är nästan som att han känner på sig att vi inte var beredda. 

Så fort Theodor börjar på förskolan och dagis ska Moa plocka upp sina studier och börja plugga igen. 

– Nu när chocken har lagt sig så är det här det bästa jag vet. Jag har förändrats så mycket och blivit mycket mer mogen och glad. Mitt självförtroende har ökat och jag mådde dåligt innan men nu har allt förändrats och jag mår väldigt bra. Det är helt sjukt, säger Moa. 

Familj och vänner har varit väldigt stöttande och hjälpt till ända sedan paret blev föräldrar. Samtidigt som en del andra har varit negativa. 

– Har fått höra saker som "hur kan hon som är så ung ta hand om ett barn när hon inte kan ta hand om sig själv" men jag vet vad jag själv klarar av. Det har gått superbra med allt och Theodor är det bästa vi har.