Johanna säger att hennes bröstimplantat gjorde henne riktigt sjuk.
1 av 3
Johanna säger att hennes bröstimplantat gjorde henne riktigt sjuk. - Foto: Privat/ TT
Detta höll i sig i mer än ett år innan hon bestämde sig för att ta ut dem.
2 av 3
Detta höll i sig i mer än ett år innan hon bestämde sig för att ta ut dem. - Foto: Privat
Först då började hon må bättre.
3 av 3
Först då började hon må bättre. - Foto: TT

Johanna, 31, varnar andra: "Implantaten gjorde mig jättesjuk"

Johanna fick massiva problem efter att hon förstorat sina bröst. Nu vill hon berätta sin historia.


2015 opererade Johanna Risk, 31, sina bröst. Men det slutade inte alls som hon hade tänkt sig. Nu går hon ut och varnar för komplikationerna hon upplevde i samband med silikonimplantat på Facebook. 

– Sen jag gjorde inlägget har jag mailat med tjejer och kvinnor konstant. Det är väldigt många som känner igen sig, säger Johanna till Nyheter24.

Själva operationen gick bra och bröstlyftet och implantaten blev som hon hade tänkt sig. Men efter en tid började Johanna bli riktigt sjuk. 

Johanna fick bland annat problem med halsmandlarna, lederna, höften, lunginflammation och svullen mage. Hon fick även problem med små sår och utslag på brösten.

– Det här har varit de värsta ett och halvt åren i mitt liv. Jag har inte kunnat vara en bra fru, mamma eller arbetskollega. 

I över ett år slussades hon vidare från läkare till läkare, fick äta antibiotika och hade svårt att både svälja och sova. Hon opererade bort halsmandlarna, polypen och gick tillbaka för att korrigera brösten. Men sjukdomarna ville inte ge sig. 

Bildkälla: TT

Men en dag stötte hon på en Facebook-grupp. Såhär berättar Johanna om vad hon hittade i gruppen.

"Jag halkar av en slump in på en amerikansk sida om Breast Implant Illness (BII) och där länkas det till deras Facebook-grupp. PANG! En helt ny värld öppnas, 19 000 kvinnor med SAMMA symptom som mig själv, det vi länkas samman av är våra bröstimplantat. Herregud, KAN det vara implantaten?", skriver hon på Facebook.

Hon bestämde sig för att ta ut implantaten och bara några timmar efter operationen började hon må bättre. 

– Jag var ute på en promenad med min man och efter ett tag så tittar han på mig och säger "Men herregud Johanna hela du ser avslappnad ut" och då kände jag att ja, jag kan faktiskt äntligen andas. 

Breast Implant Illness är ett begrepp som är myntat i USA och inget som finns forskning på i Sverige. Johanna har nu startat en Facebookgrupp för kvinnor med samma symptom. 

– Jag önskar att informationen fanns för kvinnor som tänker på att göra en bröstoperation. Ingen pratar om det här i Sverige. 

Plastikkirurgen Susan Sandahl, som arbetat som plastikkirurg sedan 1996 och är medlem i Svenska Föreningen för Estetisk Plastikkirurgi, säger till Nyheter24 att hon aldrig hört talas om BII. 

– Vi vet ju inte allt, men om man tänker hur många kvinnor som gör bröstimplantat och sedan får halsfluss och hur många som inte får det. Det är oftast sammanträffanden, men många kan så klart dra samband mellan de här två sakerna, trots att det inte hänger ihop, säger hon. 

Se videon på Julian som har uppfunnit en bh som upptäcker bröstcancer:

Läs också om varför dina bröst är olika stora

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gjort en bröstoperation?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.