H&M
1 av 5
18-åriga Emilia besökte nyligen en H&M-butik i Luleå. - Foto: Privat/TT
Mode
2 av 5
Där hittade hon två par shorts som var i rätt storlek. - Foto: Privat
Kläder
3 av 5
Men i provrummet gick shortsen inte att få på, trots att det var den storlek som Emilia i vanliga fall brukar ha. - Foto: Privat
Selfie
4 av 5
Emilia har tidigare har dåligt självförtroende, något som på senare dagar har byggts upp. Dock menar hon nu att självförtroendet fick en rejäl smäll. - Foto: Privat
Kränkt
5 av 5
Emilia publicerade sedan en bild på jeansshortsen i en stor grupp på Facebook. I kommentarsfältet var det många som hade varit med om samma sak.

Emilia, 18, testade shorts på H&M: "Gråten i halsen"

I provrummet gick shortsen inte att få på, trots att det var den storlek som Emilia i vanliga fall brukar ha.


18-åriga Emilia besökte nyligen en H&M-butik i Luleå och hittade två par shorts som var i rätt storlek. Men i provrummet gick shortsen inte att få på, trots att det var den storlek som Emilia i vanliga fall brukar ha. 

– Jag fick inte på mig en storlek 44, som är den storleken jag har och det är även den största H&M har i det "vanliga" sortimentet. Jag hängde tillbaka shortsen och gick hem med gråten i halsen, säger Emilia till Nyheter24.

Emilia har tidigare haft dåligt självförtroende, något som på senare dagar har byggts upp. Dock menar hon nu att självförtroendet fick en rejäl smäll.

– Det behöver uppmärksammas, man ska inte vifta bort sådana här saker och tänka att man helt enkelt får gå till en annan affär, det ska inte behöva vara så. När H&M marknadsför kläder som en större storlek än vad det är så bidrar det till kroppshetsen som kan leda till ätstörningar eller psykisk ohälsa.

 Emilia publicerade sedan en bild på jeansshortsen i en stor grupp på Facebook. I kommentarsfältet var det många som hade varit med om samma sak. 


– Några skrev att det var mig det var fel på och att jag behöver träna, men annars var det positiv respons och extremt många som hade varit med om samma sak. Det är allvarliga saker som inte bör viftas bort. 

– Man ska inte behöva gå ut ur ett provrum med gråten i halsen för att en klädkedja inte säljer kläder i ens storlek. Det ska finnas ett större utbud på storlekar så alla kan känna sig välkomna, säger Emilia.

När Nyheter24 kommer i kontakt med H&M säger modejätten så här: 

– Vad man kan säga generellt om storlekar är att det tyvärr är så att det inte finns någon gemensam måttlista för klädbranschen vilket gör att storlekar kan skilja sig åt mellan olika varumärken beroende på var du handlar dem, förklarar Petra Buchinger, som är presskontakt H&M Sverige.

– På H&M jobbar vi med samma kroppsmåttstabeller inom samtliga avdelningar och på alla våra marknader. Den upplevda storleken på ett plagg kan variera baserat på passformen som plagget är designat för att ha, exempelvis genom att plagget ska ha en lösare eller mer kroppsnära passform.

TV: Therese Lindgren i tårar efter mardrömsbesök hos gynekologen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit med om liknande?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".

Positiva toner inom tjänstesektorn

Tjänstesektorn i eurozonen repar sig. Inköpschefsindex steg i april till 52,9, klart över marknadens förväntningar som låg på 51,8. Framförallt märks en uppgång i Europas största ekonomi Tyskland. Ett indextal över 50 brukar traditionellt indikera tillväxt.