Rasism, romer
1 av 2
Familjen besökte Babya. - Foto: Privat
Familjen. Linköping
2 av 2
Då blev dom förföljda av butikspersonal. - Foto: Privat

Linköping-borna förföljdes i leksaksbutik: "De hatar oss romer"

Mertsi, 24, blev förföljd av personalen när han och familjen under måndagen klev in på butiken Babya i Linköping för att handla åt sin bäbis.


Det var när Mertsi Lindeman, 24, under måndagen kring 17-tiden var ute på stan med sin fru och deras två barn i Linköping som han fick uppleva en riktigt skrämmande händelse.

Familjen, bestående av Mertsi, hans fru, deras bäbis, samt fyraårige son, hade gått in på butiken Babya, en del av butikskedjan Lekia, för att handla åt sin minsta. Bara en kort stund efter att de klivit in i butiken började en anställd att följa efter dem.

– Det här är som vardagsmat för oss romer. Jag är en finsk rom, och det är därför hon följde efter mig säger Mertsi till Nyheter24.

Istället för att ifrågasätta personalens beteende valde familjen då att gå vidare till intilliggande Lekia, för att handla åt fyraåringen. Då fortsatte samma anställda att följa efter dem.

– Då kände jag att "nu får det vara nog". Jag kände mig så kränkt och skämdes så mycket, så jag gick fram och bad dem sluta att följa efter oss, förklarar han.

Enligt Mertsi ska personalen då ha sagt att: "Ni, ert folkslag har varit inne här och gått ut med barnvagn och leksaker", varpå han frågat om det är anledningen till att de blivit förföljda. "Ja", ska hon helt sonika ha svarat.

Mertsi berättar att han ifrågasatt kvinnans fördomsfulla uttalanden. "Ni kan ju inte dra alla över en kam?", hade han sagt. "Det kan jag visst! Det är min butik", ska hon då ha svarat.

Rasistiska fördomar mot finska romer hävdar att de brukar gömma stöldgods under sina kjolar. Bildkälla: Privat.

Därefter började Mertsi spela in ordväxlingen med sin mobilkamera, och resten av scenen går att se i spelaren ovan. Till Nyheter24 säger familjefadern att han blivit otroligt kränkt av händelsen.

– Jag finner inga ord hur jag kände mig där. Jag hade inte hjärta att förklara för min fyraåriga son att det är för att de hatar oss romer. Men ändå grät han i fyra timmar efteråt. Han förstod exakt allt som hände i butiken.

Johan Wennerberg är ansvarig för butiken i Linköping, och delar inte samma uppfattning av händelsen. I ett mejlsvar skriver han följande:

"Det är såklart mycket tråkigt att någon känner sig illa behandlad eller utsatt för rasistiska tillmälen. Vår uppfattning är dock att några sådana tillmälen inte har yttrats från vår personal utan snarare har dom känt sig oskyldigt anklagade för att vara rasister. Vi välkomnar dagligen folk med alla tänkbara nationaliteter och etniska ursprung och de utgör en viktig del av vårt kundunderlag. Den konfrontation som jag tror du avser har upplevts av vår personal på ett helt annat sätt och personen i fråga har upplevt situationen som kränkande. Det är tråkigt för alla inblandade och vi hoppas att vi skall klara oss utan att vare sig besökare eller personal skall uppleva obehag."

På frågan om han alltså menar att Mertsi ljuger, och att han inte blivit förföljd inuti butiken, avstår Wennerberg från att svara. Mertsi själv berättar även att händelsen troligtvis kommer att polisanmälas.

– Jag kände mig så otroligt kränkt, och det är blandade känslor jag har. Att vi behöver ha det såhär i Sverige. Jag finner inga ord, avslutar han.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du upplevt något liknande?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.