1 av 2
2 av 2

Jimmi, 18, bröt nacken på en idrottslektion

Jimmi Lännerholm var en talangfull BMX-åkare, men för lite mer än sex månader sedan förändrades allt på bara några sekunder.


Jimmi Lännerholm från Upplands Väsby hade åkt BMX i fyra år, och det var hans största passion. Dagarna tillbringades i skolan, och eftermiddagarna med kompisar på cykeln. Men livet skulle ta en dramatisk vändning för Jimmie på bara några sekunder i december. 

Den 15 december 2016 hade Jimmi idrott som vanligt på Fryshusets gymnasium i Stockholm. Han och en vän bestämde sig för att ta fram en stor gymnasttrampolin för att göra volter. 

De monterade upp trampolinen, något som tog så lång tid att det inte var många minuter kvar av lektionen när de väl var klara. Men när trampolinen väl var uppe bestämde de sig för att hoppa lite ändå, innan de skulle plocka ner den igen.

Jimmie vid poolerna i Björns trädgård, Medborgarplatsen. Bildkälla: Privat

"Jag försökte röra mig, men kunde inte"

Då Jimmie ska göra sitt sista hopp hände något. Han fick studs på fel sätt och slungades av trampolinen och landade på gymnastiksalens golv. 

– Jag svimmade när jag landade på golvet. När jag vaknade igen kände jag en smärta i nacken, och hur kroppen liksom domnade bort. Jag försökte röra mig, men kunde inte, berättar Jimmie för Nyheter24

Efter det går allt fort. Ambulansen kom och körde Jimmi till Karolinska sjukhuset där han fick genomgå en omfattande akutoperation. Läkarna tog ut en kota i hans nacke och ersatte den med en titaniumdisk. 

En röntgenbild tagen efter Jimmis operation. Bildkälla: Privat

"Du kommer aldrig kunna åka BMX igen"

Fallet lämnade Jimmi förlamad från bröstet och nedåt. Han kan röra armarna efter en lång rehabilitering, men har fortfarande ingen känsel i sina fingrar.

När Jimmi vaknade efter narkosen hade han sin familj runt sig. 

– Vi kramades, alla var så klart ledsna. Jag förstod inte riktigt vad som hänt förrän någon sa: "du kommer aldrig kunna åka BMX igen". Mina drömmar slogs sönder, berättar Jimmi. 

Trots det har Jimmi inte gett upp hoppet om att en dag kunna vara tillbaka i sadeln, även om den drömmen fått läggas lite på is. Nu drömmen han istället om att kunna göra saker som ingen annan kan göra i rullstol – och även starta ett eget streetwear-märke. 

Jimmi med sin lillasyster på sjukhuset. Bildkälla: Privat

"Hur ska världen se mig nu?"

Men att se att det finns en framtid har inte varit lätt, framför allt fanns en oro för hur andra skulle uppfatta honom som rullstolsburen. 

– Det var mycket tankar om: hur ska världen se på mig nu? Hur ska mina vänner se mig? Och så kärleken – liksom, vem skulle vilja vara med mig nu? 

Jimmis vänner känner han har anpassat sig bra. Offentligt kan han känna att många kollar, men han försöker att inte bry sig och göra sin grej. 

– Och så hittade jag ju kärleken genom skadan. Jag träffade min första riktiga flickvän, vi har varit tillsammans i fyra månader nu. När jag är med henne känner jag mig inte handikappad, säger han. 

Bildkälla: Privat

Startade insamling

Efter skadan behöver familjens hus rullstolsanpassas. Något som visat sig vara svårt då Upplands Väsby kommun gett familjen avslag på deras ansökan om ekonomiskt stöd. 

– Jag har bland annat ingen uteplats jag kan vara på, berättar Jimmi. 

Situationen har gjort att Jimmis vänner startat en insamling vid namn "Jimmis kamp" för att kunna hjälpa familjen att göra de ändringar som krävs på huset. En av dem som bidragit mest till att sprida insamlingen är Jimmis barndomskompis Oliver Liljedahl.

– Jag märkte att insamlingen inte gick framåt, och eftersom jag är med i flera stora grupper på Facebook tänkte jag att jag kunde hjälpa till, berättar han. 

Idag har de fått in över 100 000 kronor, och fler än 40 personer har skänkt pengar. Bland dem har de fått in över 10 000 och 50 000 kronor från två privata donationer. 

– Det är sjukt men det är så kul att se hur folk ställer upp för varandra! Och jag tror att vi kommer kunna göra det som krävs på huset, avslutar Jimmi. 

Bildkälla: Privat

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

BMX
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en funktionsnedsättning?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.