Emma Knyckare har fått nog av mäns övergrepp mot kvinnor i musiksammanhang. Nu kommer hon med en lösning.
1 av 4
Emma Knyckare har fått nog av mäns övergrepp mot kvinnor i musiksammanhang. Nu kommer hon med en lösning. - Foto: Julia Lindemalm/Wikimedia/TT
Nämligen en helt mansfri rockfestival. Här presenterade hon idén på Twitter.
2 av 4
Nämligen en helt mansfri rockfestival. Här presenterade hon idén på Twitter. - Foto: Skärmdump Twitter
Emma Knyckare är komiker och programledare som bland annat jobbat på Sveriges Radio.
3 av 4
Emma Knyckare är komiker och programledare som bland annat jobbat på Sveriges Radio. - Foto: Julia Lindemalm/Wikimedia
Idén har hyllats, men självklart var inte alla helt nöjda.
4 av 4
Idén har hyllats, men självklart var inte alla helt nöjda. - Foto: Skärmdump Twitter

Emma Knyckare startar rockfestival – män är helt förbjudna

Efter övergreppen på Bråvalla kommer nu komikern Emma Knyckare med en idé, nämligen att arrangera en festival där inga män är tillåtna.


Efter ett otaligt antal rapporter om sexuellt ofredande, våldtäkter och övergrepp mot kvinnor på festivaler runtom i Sverige fick komikern och programledaren Emma Knyckare nog.

"Då var saken biff. Nästa sommar kommer Sveriges första mansfria rockfestival att se dagens ljus", kunde hon idag meddela i ett mycket hyllat inlägg på Instagram.

Det var i samband med just övergreppen på Bråvalla som bolaget FPK Scorpio under förra veckan kom med chockbeskedet att festivalen läggs ner. Men nu har Knyckare hittat en bättre, om än något kontroversiell lösning. Och det hela började med en fråga på Twitter, varpå entusiasmen genast spred sig som en löpeld.

Såhär skrev hon på Twitter i söndags. Bildkälla: Skärmdump

– På några timmar blev det värsta grejen. Uppemot tusen personer har hört av sig och vill bidra, med alltifrån pr till städhjälp, säger hon till DN.

Festivalen, som ännu inte har fått något namn, ser ut att redan nu ha bokat tunga artister såsom Linnea Henriksson, Julia Frej och Cleo Missaoui. Men trots att idén hyllas av de flesta är förstås inte inte-alla-män-männen helt nöjda:

En person på Twitter var inte helt nöjd med idén och framförde sin kritik i ett svar. Bildkälla: Skärmdump

Andra kritiker har bland annat menat att den manlösa festivalen är diskriminerande, och så kan det faktiskt vara. Nyheter24 har talat med Clas Lundstedt på Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Det är klart att det skulle kunna bli diskriminerande beroende på hur man genomför arrangemanget, men för att vi ska kunna uttala oss måste vi göra en utredning, säger han.

Att många anser att män inte är särskilt diskriminerade menar DO inte spelar någon roll.

– Det finns ingen gradering mellan de olika samhällsgrupperna. Det är inte mindre allvarligt om det är könsdiskriminering jämfört med något annat, säger Lundstedt.

Emma Knyckare själv verkar dock inte vara särskilt berörd av diskrimineringsfrågan.

– Det har jag inte tänkt på. Men eftersom det verkar vara helt okej att diskriminera kvinnor för jämnan så kanske det är okej att männen stängs ute i tre dagar? Jag skulle inte direkt kalla det ett övergrepp att inte få komma på festival. Dessutom har Magnus Betnér anmält sitt intresse att städa efteråt. Så helt mansfritt blir det inte, säger hon till DN.

Se mer: Bråvallafestivalen ställs in nästa år

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är mansfria festivaler en bra idé?
Tack för din röst!