Citybanan i stockholm.
Citybanan - Foto: TT

Det här bör du veta om Citybanan – tunneln under Stockholm

Efter flera års väntan står Citybanan färdig. Dessa åtta saker bör du veta om den nya miljardtunneln.


Under marken

Den sex kilometer långa pendeltågsstunneln sträcker sig under Stockholm, mellan Tomteboda och Odenplan. Tunneln ligger mellan 10 och 45 meter under marken. Häftigt!

Två nya stationer...

Två nya pendeltågsstationer tillkommer. Stationen Stockholms City, som ligger under T-Centralen, kommer att ersätta pendeltågstrafiken uppe på Centralstationen. Sen kommer stationen, Stockholm Odenplan, att ta över Karlbergs station och bli gemensam för både pendeltågs och tunnelbanetrafiken.  

...och spår

Två nya spår sätts in genom centrala Stockholm vilket är en dubblering från tidigare. I och med att pendeltågen flyttar ner öppnar det upp för mer trafik på Centralstationen. Det tycker vi om!

Nio år

Redan den 24 januari 2009 startade bygget av Citybanan och nästan nio år sedan invigdes banan, den 9 juli 2017. Det första tåget gick 05.04 på måndagen, dagen efter invigningen. 

Kostnad

Priset hamnade till slut på 16,8 miljarder, vilket var de satta prisnivån vid starten av nybygget. Högt!

Dödsfall

Arbetet med Citybanan har tyvärr krävt sina offer. Totalt har sex personer dött under bygget. Trafikverket har kritiserats av fackföreningen Byggnads för att ha valt låga priser framför säkerhet, i SVT.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Relaterat
Ska du åka Citybanan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kungligt besök i Stenungsund: "Syftet med besöket är att visa stöd"

SBB avslutar översyn – tillför 8 miljarder

Krisande fastighetsbolaget SBB säljer nära 1,2 procent av Educo till Brookfield för 242 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Samtidigt ska Educo återbetala delar av ett koncerninternt lån – vilket stärker SBB:s likvid med cirka 7,8 miljarder kronor.

Londonpolis inför rätta – kollegor nobbar vapnen

En mängd poliser i London har lämnat ifrån sig sina tillstånd att bära vapen sedan en kollega anklagats för mord efter en dödsskjutning, meddelar en talesperson för polisen.

Solna: Polisen rapporterar om polisinsats / kommendering

1 timme sedan
"Fotbollsmatchen på Friends arena på söndag eftermiddag har genomförts utan allvarliga ordningsstörningar.", skriver polisen på sin hemsida.

Swedavia inför pristak på flygplatsmat

1 timme sedan
Swedavia ska införa pristak på mat på de flygplatser som bolaget driver, däribland Arlanda och Landvetter, skriver Dagens industri.

Trafikverket efter jordskredet: "Chansa inte"

2 timmar sedan
Trafikverket vädjar till pendlare som påverkas av jordskredet i Stenungsund att ha en avvaktande inställning till att ge sig ut i trafiken i början av nästa vecka. Köerna kan byggas på blixtsnabbt, säger presschef Bengt Olsson.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.