Torsdag 5 Aug
Stockholm

Hackade svenska kameror sänder live direkt på nätet

Hundratals svenska kameror sänds live ute på nätet.
Hundratals svenska kameror sänds live ute på nätet. Foto: Pixabay/Faksimil

Direkt från flera svenska hem sänds flera kameror som blivit hackade. Alla kan lätt se innehållet på nätet.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På en hemsida livesänds hackade kameror från hela världen. Drygt 300 av övervakningskamerorna är placerade i Sverige. Vem som helst kan se filmerna.

Vissas sänder direkt från övervakningskameror som människor har installerat i sina bostäder. Några av kamerorna sänder från offentliga miljöer som torg och museer. Det som kamerorna har gemensamt är att installatören antagligen inte ändrat användarnamnet eller lösenordet när den sattes in. 

Då blir det enkelt för robotarna att ta sig in i systemet genom att söka på konton som "admin" och sedan lösenord som "password".

För danska tidningen Politiken har journalisten Kristian Corfixen kommit i kontakt med den anonyme hjärnan bakom hemsidan. Det enda vi vet om personen är att det är en man som bor någonstans i Moldavien. Själv tycker han inte att det han gör är fel.

Målet har, för honom, inte varit att utnyttja personer utan bara att se vad som händer i länder han inte kan besöka. Bland de över 70 000 videoströmmarna sänder de flesta från USA och Japan. Och om det skulle innehålla känsligt material så plockas strömmen omedelbart bort. 

Man kan också mejla personen så tar han bort strömmen så snabbt som möjligt. 

– Ofta tycker folk att när man fått igång kameran så använder man de default-inställningar som den har och då är de väldigt lätttillgängliga. Vilka lösenord som kameror från olika märken har, det kan man googla sig till, säger It-säkerhetsexperten Tomas Djurling till Aftonbladet.

För några veckor sen hackades en plastikkliniks hemsida där det fanns känsliga bilder på flera svenskar. Läs mer här.

Läs också om bluffinlägget som delas överallt på Facebook.

TV: Har du något av dessa 10 lösenord? Då är det dags att byta

Har du en säkerhetskamera hemma?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela