En varning delas på Facebook – men sanningen är...
1 av 2
En varning delas på Facebook – men sanningen är... - Foto: Pixabay/Facebook (Montage: Simon Lundberg/N24)
Det finns ingen "farlig hacker" vid namn Jayden K Smith. I alla fall inte vad vi vet.
2 av 2
Det finns ingen "farlig hacker" vid namn Jayden K Smith. I alla fall inte vad vi vet. - Foto: TT

Stor bluff sprids på Facebook – har du sett mystiska inlägget?

Lita inte på alla varningar som sprider sig över Facebook. Sanningen är att det här fenomenet funnits i princip sedan internets födelse.


Flera internationella medier, däribland BBC och brittiska Metro, har i veckan skrivit om Jayden K Smith. Och vem är då det här?

Jo, på Facebook delas ett inlägg om en hacker som bär det namnet, som du verkligen inte ska lägga till som vän på Facebook. Varför? Jo, för han är naturligtvis en "hacker" som då kan roffa åt sig viktig och hemlig information

Faksimil Facebook

Men stopp nu. Det viktiga här är att det inte finns någon "hacker" vid namn Jayden K Smith. Själva meddelandet är i sig en bluff, som kan förklaras som ett kedjebrev – det finns inga som helst bevis för att uppgifterna stämmer.

Enligt viralgranskningssajten Snopes är det här ett väldigt vanligt vilseledande koncept där namnet har varit olika på den "farliga hackern". En av varningarna har var varit att den "farliga hackern" enkelt kan få tag på din IP-adress. 

Det är alltså ett beprövat koncept som inte är någonting annat än en bluff.

Även den svenska Facebook-sidan Bluffakuten har vid flera tillfällen skrivit om samma fenomen med olika namn, bland annat Anwar Jitou, och påvisat att det inte finns några bevis för att informationen är sann. Så att sprida informationen är inte bara onödig, utan skapar panik helt utan anledning.

Så, vad ska man göra om man ser ett sådant inlägg?

Jo, tänk till innan du delar sådan här information! Sprid det inte, utan skrolla bara vidare och fortsätt med ditt liv som vanligt :)

Däremot ska du alltid vara väldigt försiktig med att acceptera vänförfrågningar från främlingar. Den här Facebook-profilen använde till exempel stulna bilder för att lura folk på pengar.

Läs också om den fejkade bilden på en ledsen hund som blev viral och visade sig vara fejk.

TV: Så får du reda på om någon har stalkat dig på Facebook!

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett inlägget?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.