Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är anledningarna till varför du ska sopsortera

- 24/07/2017, 17:04 -

Slänger du både plast, glas och papper i den vanliga soptunnan? Här är anledningarna till varför du ska sopsortera istället!

Att sopsortera innebär att du tar ditt material, till exempel papper, plast och glas, till en återvinningsstation. Det material som återvinns kommer att användas för att skapa nytt material. Enligt SCB slängs ungefär 430 kilo avfall per år i Sverige. 

  • Du måste källsortera enligt svensk lag

I Sverige är det lag på att källsortera och i vissa städer kan du behöva betala en felsorteringsavgift om du sorterar dina sopor fel. Du hittar information om avgiften på din kommuns hemsida. 

  • Minskar energiåtgången

Det krävs inte lika mycket energi att bearbeta återvunnet material som det gör att bearbeta helt nytt material. När du använder återvunnet aluminium istället för att använda nytt material sparas 95 procent energi. All energi som sparas kan därför användas till något annat.

Återvinningsstation

Bildkälla: TT

  • Minskar resursåtgången

När vi producerar nya saker använder vi naturens resurser. En del resurser finns det inte jättemycket av, exempelvis träd, kol och olja, och det tar lång tid för dessa material att bildas. Om du källsorterar återanvänds materialet du källsorterat och vi sparar på naturens resurser.

Visste du:

  • Att återvinna en dagstidning motsvarar energin att koka 38 koppar kaffe.
  • Att en påse matavfall som blir biogas gör att du kan köra 2,5 kilometer med bil.