Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dålig koll på facket? Här är fem anledningar till att gå med

- 28/07/2017, 10:43 -

Hört talats om facket och a-kassan, men aldrig riktigt fattat grejen? Här förklarar vi några fördelar med att gå med i ett fackförbund.

Ett fackförbund, även kallat facket, är en typ av organisation som jobbar för anställdas villkor på arbetsplatser. Fackförbunden är kategoriserade efter yrken och branscher. Ett medlemskap i ett fack varierar från förbund till förbund. I vissa fack får studenter gratis medlemsskap.

1. CV och personligt brev

Om du är mitt i jobbsökandet så kan facket hjälpa dig, många fackförbund erbjuder nämligen hjälp med att skriva CV och personligt brev.

2. Löneförhandlingar och arbetsvillkor

Ett fackförbund förhandlar med din arbetsgivarorganisation om exempelvis lönerna i ditt yrke och vad som gäller vid anställning och uppsägning. Dessa överenskommelser är vad som kallas kollektivavtal. I avtalet ingår även vad du ska få i ersättning om du jobbat övertid eller på obekväm arbetstid samt din tjänstepension.

Jobb inom e-handeln

3. Utbildningar och aktiviteter

Många fack har olika utbildningar och aktiviteter som medlemmar kan gå på. Det kan vara allt från hur man söker jobb på bästa sätt till ledarskapskurser och olika shower. Det är ett bra tillfälle för att bygga upp sitt nätverk.

4. Medlemsförsäkringar

Du kan även teckna försäkringar genom ditt fackförbund, till exempel hemförsäkring, olycksförsäkring och inkomstförsäkring. Inkomstförsäkring är inte samma sak som arbetslöshetsförsäkring (a-kassan), utan är skillnaden mellan det du får ut från a-kassan och max 80 procent av din tidigare lön.

Jobb inom programmering

5. Arbetslöshetsförsäkring

En del fackförbund har även en arbetslöshetsförsäkring och om du blir arbetslös kan du ansöka om pengar därifrån. Det finns vissa villkor du måste uppfylla för att kunna få ersättning. 

Till exempel att du ska vara inskriven hos Arbetsförmedlingen och kunna jobba ett visst antal timmar i månaden och att du har jobbat ett visst antal timmar under den senaste tolvmånadersperioden. 

All information är tagen från fackförbunden Handels, UnionenVision och Arbetsförmedlingen.

Bildkälla: TT

Är du med i ett fackförbund?