Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så undviker du att drabbas av värmeslag i sommar

Nyheter | 31/07/2017 15:50

Låt inte värmen ställa till det för dig – läs det här och förebygg värmeslag så du kan njuta av sommaren till fullo, istället!

Sommar och sol i all ära – värme har som allt annat även sina nackdelar. Men lugn, vi listar hur du gör för att förhindra att drabbas av solens mörka sidor. 

1. Varje vatten

När det är varmt räcker det inte med varannan vatten. Om du inte känner någon törst eller kissar mindre ofta – har du inte druckit tillräckligt. Kroppen kan ta upp omkring 2 dl vatten var tjugonde minut, så ställ timern om det krävs för att få i dig det du behöver om du har för vana att glömma annars. Eller, köp en snygg vattenflaska och ha med dig när du är på språng så faller det sig naturligt! 

2. Ta det piano

Risken för att få värmeslag ökar om du anstränger dig, tränar hårt eller lyfter tungt i det fina vädret. Så, glassa med gott samvete i sommar, som sig bör. Har du semester? Åk ut på landet, till skärgården, häng på stranden eller vid poolen istället. Sommar kräver ingenting annat än sol och bad, i goda vänners lag! 

3. Sök skugga

Med så få soltimmar som vi har tillgodo är det inte konstigt att vi vill carpa och hänga ute i solen hela dagarna. Men det kan vara bra att undvika när solens strålar är som starkast. Klä dig moderiktigt i stråhatt eller häng under parasoll för att skydda dig mot solen emellanåt.

4. Svalka dig 

Glass och värme går hand i hand av en anledning. När det är varmt behöver vi kyla ner oss emellanåt, så sippa på en iskall lemonad eller ta ett dopp! Ett kallt bad hemma i badkaret är att föredra med tanke på ovan nämnda punkt att söka skugga. Men det går helt fint att svalka sig i havet också, så länge du tar skydd efteråt istället.

Vanliga symptom som tyder på värmeslag är: huvudvärk, illamående, rödflammig och torr hud, snabb puls, synstörningar samt yrsel. Om du misstänker att du ändå har drabbats är det viktigt med snabbt agerande och vid behov – få vård direkt. Ring 1177 eller 112, beroende på hur illa däran du är.