Hur länge får en lämna sitt husdjur?
1 av 4
Hur länge får en lämna sitt husdjur? - Foto: Pixabay
För de kan ju inte vara ensamma hur länge som helst.
2 av 4
För de kan ju inte vara ensamma hur länge som helst. - Foto: Pixabay
Enligt Jordbruksverkets riktlinjer så kan en hund inte lämnas mer än sex timmar.
3 av 4
Enligt Jordbruksverkets riktlinjer så kan en hund inte lämnas mer än sex timmar. - Foto: Pixabay
Katter ska ses till minst två gånger om dagen.
4 av 4
Katter ska ses till minst två gånger om dagen. - Foto: Pixabay

Så länge får du lämna dina husdjur ensamma

Att ha husdjur brukar ibland betyda att du ska lämna dem ensamma. Hur länge du får lämnar din katt eller hund ensam skiljer sig. Nyheter24 har tagit reda på vad som gäller!


Ska du åka bort över dagen men är inte riktigt säker på hur länge du får lämna katten Majsan? För det går ju inte att lämna husdjur hur länge som helst. Hur länge får du åka ifrån ditt husdjur?

Nyheter24 tog kontakt med Jessica Johansson, enheten för försöksdjur och sällskapsdjur, hos Jordbruksverket för att ta redo på hur länge en får lämna sina olika husdjur. 

Lagen säger att tillsynen för djuren ska ske på ett betryggande sätt och normalt en gång dagligen. Men räcker det verkligen?

Hundar ska inte lämnas i ensamma i mer än sex timmar: Bildkälla: Pixabay

Enligt Jordbruksverkets riktlinjer ska hundar rastas var sjätte timme. Du måste därför se till din lilla älskling mer än en gång om dagen. Med andra djur som katter, gnagare och reptiler går det att lämna dem lite längre.

– Vanligtvis brukar vi säga att djuren ska ses till minst två gånger dagligen, om det inte gäller djur som behöver mer tillsyn eller om djuret är skadat eller sjukt. 

Hundar kan alltså lämnas i sex timmar. Katter, gnagare, reptiler och andra "vanligare" husdjur ska ses till minst två gånger om dagen, enligt Jordbruksverket, men enligt lagen minst en gång. 

Värt att tänka på i sommar!

Läs också: Om vilka ovanliga djur du får ha som husdjur i Sverige

Läs också: Forskning visar: Så gammal är din hund – egentligen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du husdjur?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.