Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

13-årige Hugo Falk jämförs med Bill Gates och Mark Zuckerberg

- 06/08/2017, 21:23
Hugo Falk är 13 år gammal, och väl belevad inom tech-sfären.
1 av 4

Hugo Falk är 13 år gammal, och väl belevad inom tech-sfären.

Bengt-Arne Falk

Han har redan släppt en app – som ligger uppe på Appstore.
2 av 4

Han har redan släppt en app – som ligger uppe på Appstore.

Skärmdump

Redan som femåring började han lära sig programmeringens kluriga språk.
3 av 4

Redan som femåring började han lära sig programmeringens kluriga språk.

Bengt-Arne Falk

Här sitter han och skriver kod.
4 av 4

Här sitter han och skriver kod.

Bengt-Arne Falk

Hugo Falk är bara 13 år gammal men har redan släppt sin första app, och redan som femåring började han programmera. Drömmen är att bli VD för Apple.

När man pratar med Hugo är det svårt att tro att han bara är 13 år gammal. Snarare än att oroa sig över sommarlovets slut är det tech-konferenser och marknadsstrategier som upptar hans tankekraft. Hugo Falk är nämligen Sveriges kanske yngsta programmerare. Om inte annat är han den mest ambitiösa.

– Sen jag var väldigt liten har jag varit intresserad av hur saker fungerar. Jag brukade plocka isär leksaker för att förstå hur de var uppbyggda, och när jag var fem år gammal började jag hålla på med datorer, berättar han för Nyheter24.

Idag går han på högstadiet, men har redan blivit inbjuden till teknologimässor och konferenser i såväl Sverige som USA. I juni var han en av få stipendiater på Apples prestigefyllda utvecklarkonferens Worldwide developer conference där han fick träffa företagets VD, och sin stora idol, Tim Cook

– Det var jättehäftigt, jag var en av 5 000 personer där, och alla ville träffa VD:n. Folk knuffades, så tyvärr fick jag ingen selfie. Det är så många som vill gå på konferensen att man inte ens kan köpa biljetter. Men jag hade ju fått ett stipendium, konstaterar han stolt.

Sitt genombrott fick Hugo i sexan, då han tröttnade på alla läxor och prov. Han berättar att inlärningsprocessen var både långtråkig och tidskrävande. Men istället för att säcka ihop byggde han en app, Learn It, i vilken han lättare kunde öva in glosorna.

Appen väckte stor uppmärksamhet bland klasskompisarna, och Hugo insåg att det fanns en efterfrågan. Och kort efter att han lagt ut den på Appstore började saker att hända.

– Jag var i skolan och visste ingenting. Jag hade mobilen i en låda och såg att mamma hade skickat massa meddelanden, berättar han om stunden då han insåg att lanseringen blivit en hit.

Bland annat var det rektorn på Malmös yrkeshögskola som hörde av sig. Han ville belöna Hugos kreativitet med ett stipendium. Därefter har den unge kreatören gått från klarhet till klarhet, och i oktober förra året fick han ta emot ett entrepenörspris på Benny Awards, från självaste Tommy Palm som bland annat skapat megasuccén Candy Crush.

 "Att lära sig programmera för att lösa problem är något som kan ta en entreprenör väldigt långt, både Mark Zuckerberg och Bill Gates är bra exempel på det. Hugo har inte bara lärt sig att övervinna komplexa programmeringsuppgifter utan också tagit viss risk genom att lägga ut pengar för att distribuera sin App och hittat sätt att marknadsföra det på genom PR." Så löd den hyllande motiveringen, som också motbevisar de som tvivlat på den unga programmerarens färdigheter.

– Vissa får för sig att det är jätteenkelt, att man bara trycker på en knapp. Jag har ju lagt ned väldigt mycket tid på det.

Hugo är nu aktuell med en nylansering av sin debutapp Learn It, som bland annat fått ny design och nya funktioner. Vad framtiden bär är dock inte helt klart. Men ett tydligt mål har han i alla fall.

– Drömmen är att jobba på Apple. Rent optimalt som VD, men det tror jag inte, säger Hugo, väl medveten om att det är en lång väg från Göteborg till Silicon Valley.

Här kan du ladda ned Hugos app från Appstore.

Se mer: Stämmer Apple på miljarder kronor – säger att han uppfann iPhone 1992

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att Hugo kan bli VD för Apple?