1 av 7
2 av 7
3 av 7
- Foto: Rawpixel Ltd.
4 av 7
5 av 7
6 av 7
- Foto: Sculpt, LLC / Eric Bailey
7 av 7
- Foto: MATTPORTEOUS

Rädd för tentan? Så pluggar du på bästa sätt!

Ska du börja plugga på universitet i höst? Här berättar vi allt om studieteknik och delar med oss av pluggtipsen du inte kan leva utan!


1. Ta reda på din inlärningsstil

Du kanske har hört om studieteknik, men aldrig riktigt förstått grejen? I stora drag finns det tre stycken inlärningsstilar: visuellt, auditivt och kinestetiskt. Enligt vissa finns det en fjärde inlärningsstil som kallas taktilt. En del räknar den som en del av den kinestetiska inlärningsmetoden. 

Du kan vara både det ena och det andra, men oftast är det en inlärningsstil som är mer dominant än de andra. 


En person som lär sig bäst visuellt gillar att se det personen ska lära sig. Det kan vara genom att läsa böcker, anteckna eller se filmer. En auditiv person lär sig däremot bäst genom att lyssna och därför passar föreläsningar, ljudböcker och diskussioner bättre som inlärningsmetoder. 

Att lära sig bäst kinestetiskt innebär att man lär sig praktiskt, det vill säga genom att använda kroppen, känslor och inlevelse. Någon som lär sig taktilt lär sig bäst genom känsel och beröring. Bra inlärningsmetoder för denna typ av inlärande kan vara rollspel eller att bygga saker. 


2. Ta hjälp av din inlärningsstil

En av fördelarna med universitet eller högskola är att du ansvarar för dina studier. Ingen annan. Det kan kännas skrämmande att behöva strukturera upp allt själv. Det finns däremot en klar fördel: du kan bestämma hur du ska ta in information. 

När du väl vet hur du lär dig bäst, så måste du anamma den också. Känner du att läsa kurslitteratur i flera timmar inte är din grej? Gör inte det då. Kanske lär du dig bättre genom att lyssna på kurslitteraturen som ljudbok eller att enbart gå på föreläsningarna? Kanske är du en person som hellre diskuterar en teori eller tillämpar den praktiskt. Utnyttja det. 


3. Utveckla din studieteknik

Nu är det dags att du lägger i en högre växel! Att tillämpa sin inlärningsstil innebär att du har kommit en bra bit på vägen, nu är det bara resten av studietekniken som fattas.

Före föreläsningen

Det är svårt att hålla koll på alla anmälningsdatum, tentor och obligatoriska seminarier. Vare sig du vill det eller inte är en kalender din bästa vän. Du kan köpa en kalender eller använda den som finns i mobilen. Ett bra knep för att organisera din kalender är att färgkoda den.


Under föreläsningen

Om du är en person som lär dig genom att vara på föreläsningar, så är det bra att få ut så mycket som möjligt från dem. Det kan vara genom att ställa frågor till föreläsaren, ta anteckningar eller spela in den (om du får).

Något av det viktigaste är att faktiskt vara på föreläsningen, vilket låter som en självklarhet. Däremot är det svårare än vad det verkar.

Är du verkligen aktiv på föreläsningen eller sitter du mer på Facebook eller skickar roliga GIF:ar till dina vänner? Det är dags att vara ärlig mot dig själv. Om du antecknar på dator, men inte känner att det distraherar mer än det hjälper kanske du borde köra på papper och penna i stället. 


Efter föreläsningen

Förutom de klassiska: repetera, ta pauser, inte multitaska och att faktiskt ge ditt plugg en särskild tid och plats finns det ett par andra saker du kan göra för att få in all information.

Kurslitteratur är viktigt, men glöm inte bort att det finns mer information. Beroende på vad du pluggar kan det finnas poddar eller intressanta dokumentärfilmer som tar upp precis det du ska ha tenta på. Det kan hjälpa dig att få ett helhetsbild av ämnet, vilket hjälper när man väl ska lära sig alla detaljer. 


Sist men inte minst, sluta ta in information. Gå till studentpuben, häng med dina kursare eller ta en promenad. Du måste ge din hjärna en chans att bearbeta all info innan du matar på med ännu mer. 

Informationen om inlärningsstilar kommer från studietips.se och docenten Lena Boströms pedagogikforskning presenterad i UR Skola-programmet Lärarrummet

Bildkälla: Pexels.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!