Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sömnexperten: Då blir det farligt med sömnbrist

- 16/09/2017, 12:18
Det kan vara farligt att sova för lite.
1 av 3

Det kan vara farligt att sova för lite.

TT/Privat

Arne Lowden
2 av 3

Arne Lowden

Privat

Att ha perioder av sömnbrist är inte farligt. Det är när det blir längre perioder.
3 av 3

Att ha perioder av sömnbrist är inte farligt. Det är när det blir längre perioder.

TT

Nyheter24 pratade med sömnexperten Arne Lowden om och när sömnbrist kan vara farligt.

Det är vanligt att i perioder ha problem med sömnen. Men det är svårt att veta när det är dags att söka hjälp och se riskerna som faktiskt finns. 

Nyheter24 pratade med sömnexperten Arne Lowden om och när sömnbrist kan vara farligt. 

– Vi brukar säga att tillfällig sömnstörning tillhör vardagen. Man bör söka vård vid kroniska besvär, när man har problem flera gånger per vecka under en längre period låt säga två månader. Likaså bör man ju fundera på orsakssamband, en sömnbehandling med sömnmedel är tillfällig och har man inte löst det bakomliggande problemet riskerar man senare negativa hälsoeffekter.

Arne berättar att bakomliggande faktorer exempelvis kan vara stress på jobbet. Och att om en inte söker vård eller får bukt på sina sömnsvårigheter så kan det till och med vara farligt. 

– Ja farligt med sömnbrist kan det vara då det försämrar vårt immunförsvar och kroppens återuppbyggnad under återhämtningsperioden. Sömnbristens kan också ge sömnighet dagtid som påverkar vår prestation. Men också kognitiva förmågor som uppmärksamhet, reaktionstid, inlärningsförmåga och prefrontal förmåga påverkas.

Söker du inte vård om dina sömnproblem eskalerar så kan det alltså vara farligt. Inte bara för dig själv utan även för personer runt omkring dig. Speciellt om sömnbristen gör att du blir trött på dagen. 

– Du får svårare att lösa problem, hålla många bollar i luften och att fatta beslut. Men även, om du kör bil, ökad olycksrisk i trafiken. 

Se också videon på vad som händer om du väcker en sovande björn

Läs också om vad hundar drömmer om

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Lider du av sömnbrist?