Sömnexperten: blir det farligt med sömnbrist

- 16/09/2017, 12:18 -

Alla sover dåligt ibland men händer det ofta kan det vara ett hälsoproblem. Nyheter24 pratade med sömnexperten Arne Lowden om när sömnbrist kan vara farligt.

Det är vanligt att i perioder ha problem med sömnen. Men det är svårt att veta när det är dags att söka hjälp och se riskerna som faktiskt finns. 

Nyheter24 pratade med sömnexperten Arne Lowden om och när sömnbrist kan vara farligt. 

– Vi brukar säga att tillfällig sömnstörning tillhör vardagen. Man bör söka vård vid kroniska besvär, när man har problem flera gånger per vecka under en längre period låt säga två månader. Likaså bör man ju fundera på orsakssamband, en sömnbehandling med sömnmedel är tillfällig och har man inte löst det bakomliggande problemet riskerar man senare negativa hälsoeffekter, säger Lowden till Nyheter24. 

Man som försöker sova
Man bör fundera på vad som ligger bakom sömnbristen. Bildkälla: Shutterstock

Kan utgöra en fara för andra

Arne berättar att bakomliggande faktorer exempelvis kan vara stress på jobbet. Och att om en inte söker vård eller får bukt på sina sömnsvårigheter så kan det till och med vara farligt. 

– Ja farligt med sömnbrist kan det vara då det försämrar vårt immunförsvar och kroppens återuppbyggnad under återhämtningsperioden. Sömnbristens kan också ge sömnighet dagtid som påverkar vår prestation. Men också kognitiva förmågor som uppmärksamhet, reaktionstid, inlärningsförmåga och prefrontal förmåga påverkas, säger Arne Lowden. 

Kvinna försöker sova
Sömnbrist kan sänka immunförsvaret. Bildkälla: Shutterstock

Söker du inte vård om dina sömnproblem eskalerar så kan det alltså vara farligt. Inte bara för dig själv utan även för personer runt omkring dig. Speciellt om sömnbristen gör att du blir trött på dagen. 

– Du får svårare att lösa problem, hålla många bollar i luften och att fatta beslut. Men även, om du kör bil, ökad olycksrisk i trafiken, säger Lowden. 

Läs också om vad hundar drömmer om

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Lider du av sömnbrist?