När Nina, 18, kom hem en dag hade hennes mamma glömt vem hon var

Bara några dagar efter att Nina Karlsons mamma fyllt 50 år fick hon beskedet att hon hade drabbats av den obotliga sjukdomen Alzheimers.


Den 21 september  är internationella Alzheimerdagen, en dag för att uppmärksamma sjukdomen som exempelvis kan göra att man tappar minnet, får en förändrad tidsuppfattning eller får svårt att prata.

Att leva som anhörig till en person med Alzheimer innebär en väldigt tuff och sorglig vardag enligt Nina Karlsson, 18. 

Hennes mamma fick diagnosen vid 50 års ålder, vilket statistiskt sett är en väldigt ung ålder att insjukna i. Den 13 september skrev Nina på sin blogg om "dagen ingen anhörig vill ska komma’’, som hon själv beskriver det.

 – Jag kom hem en dag och märkte att mamma var lite trött och borta när jag hade pratat med henne i telefonen. Och sen när jag kom hem så frågade hon vem jag var. Det tog väldigt hårt på mig, berättar Nina för Nyheter24.

 Nina försökte då på alla möjliga sätt återuppväcka minnet hos hennes mamma om vem hennes dotter är.

 – Jag började prata om mitt liv och min pojkvän och då kom hon till slut på vem jag var efter ungefär 15 minuter.

Hon bearbetar just nu sorgen genom att prata om det med sina vänner och skriva om det på sin blogg. Nina får ofta många fina meddelanden från människor som befinner sig i liknande situationer. 

– Det är så man håller ihop, säger Nina.

Nu lever Ninas mamma hemma med sin sambo med besök ifrån hemtjänsten, och med hjälp av bromsmediciner skjuts sjukdomsförloppet upp. 

Tidiga symtom på Alzheimers brukar innebära problem med minnet och en förändrad tidsuppfattning. Det kan också vara svårt att prata och det kan finnas en känsla av oro, nedstämdhet och oföretagsamhet. Ofta har man svårt att hänga med i tv-program eller förstå sammanhang när man läser texter. 

Om du eller någon i din närhet har svårt att tänka, att minnas eller bara känner sig allmänt förvirrad tveka inte att kontakta en vårdcentral för att eventuellt genomgå en demensutredning. 

Om du vill läsa mer om sjukdomen eller behöver stöd kan du besöka Hjärnfonden eller Alzheimerfonden.

TV: Hans pappa är sjuk i Alzheimers – men när de sjunger tillsammans minns han

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Sundsvall: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Birsta, polisen larmas till en butik", skriver polisen på sin hemsida.