Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tjejer berättar: Då förstod jag att jag var i en destruktiv relation

Vi fråga tjejer som varit i relationer med fysisk och psykisk misshandel när de visste att de var i en ohälsosam relation.
1 av 3

Vi fråga tjejer som varit i relationer med fysisk och psykisk misshandel när de visste att de var i en ohälsosam relation.

Pixabay

Svaren var allt från första slaget.
2 av 3

Svaren var allt från första slaget.

Pixabay

Till när andra anmälde hen.
3 av 3

Till när andra anmälde hen.

Pixabay

Nyheter | 25/11/2017 13:00

De här modiga tjejerna delar med sig om när de förstod att de levde i en relation med psykisk och fysisk misshandel.

2016 anmäldes det ungefär 12 400 misshandelsbrott där gärningspersonen var en person som haft en nära relation till offret. Och mörkertalet? Det kan vi inte ens föreställa oss. 

Nyheter24 bad tjejer i två stora tjejgrupper på Facebook berätta om deras erfarenheter av våld i nära relationer. Och mer specifikt, när de förstod att relationen de var i inte var hälsosam. Och att det handlade om psykiskt och/eller fysiskt misshandel.

"När jag blev slagen för första gången"

"Första gången jag riktigt förstod var när första smällen kom. Innan var det psykiskt så jag va kvar för den biten med självkänsla var redan borta."

"Andra människor tvinga mig förstå"

"Det som fick mig att verkligen förstå var andra som präntade in i mitt huvud att det inte är normalt att bli misshandlad, få tändvätska över sig, dödshotad, bränd med cigaretter, skjuten med luftgevär mellan benen, få skärsår över halsen när han höll en kniv emot. När jag levde med honom så trodde jag det var normalt att "gräla" på det sättet. Att det var jag som tvingade fram dessa sidor hos honom."

"Fick inte träffa mina vänner"

"Jag började inse att min relation inte var speciellt hälsosam och bra för mig när jag inte fick tillåtelse att få träffa mina närmaste kompisar längre, när jag inte ens fick åka hemifrån utan att han skulle följa med och att jag grät i princip varje dag.

Nu efteråt ser jag allting från ett helt annat perspektiv än hur jag såg det då, inte bara att jag var så kär i honom att det gjorde mig blind utan också att hjärnan blev så knäpp att man trodde att allt som hände i relationen var helt normalt och okej. Nu i efterhand så förstår jag ju att det inte är normalt och verkligen inte okej att gråta varje dag i ett förhållande och bli så reglerad och påtvingad saker som jag blev då."

"Helt plötsligt använde han våld mot mig"

"Helt plötsligt använde han våld mot mig. Jag var ute med en vän och åt mat sent på kvällen, då det var ramadan och fastan bröts. Efter en timme blir jag spammad med sms att jag ska komma hem, är jag inte hemma inom en kvart så kommer han slå sönder mig. 

Så jag åkte hemåt. När jag kommer utanför min lägenhet står han där ler som en psyko och ställer ner ett glas vatten på marken. Han kommer mot mig och drar mig i håret in i lägenheten. Väl där inne pågår en misshandel i två timmar. 

Han kastar mig på sängen, sätter sig över mig med knäna på min bröstkorg, jag kan inte andas. Jag tar mig loss och han springer ikapp mig och kastar ner mig på marken. Han satte sig över mig ströp mig tills jag svimmade, då blev han rädd och släppte mig och fick panik. Jag fick tag i telefonen och smsade en vän att hjälpa mig därifrån."

Bildkälla: Pixabay

"Började bestämma vem jag skulle umgås med"

"Han började med att han skulle bestämma över vem jag skulle vara vän med och efter det så var jag bara med honom. Det blev så att jag bara såg honom och sa upp min vänskap med alla andra men förstod senare att han sett till att det blev så mycket tidigare."

"När ett par såg misshandeln och ringde polisen"

"Blev tillsammans med en kille redan när jag var 14. Efter ett år började det bli både psykiskt och fysiskt våldsamt. Han blev oftast väldigt arg, även bland folk. Men jag försvarade honom alltid när vi var bland andra. Förstod inte att det var någonting som var riktigt fel förrän jag var ungefär 16 år och var tvungen att ljuga för mina föräldrar vart mina blåmärken kom ifrån. 

Jag försvarade honom mot dem också och sa att han inte mådde bra och att det var därför han blev så arg. Vände alltid på det och skyllde på mig själv när folk undrade hur det stod till.

Det var först när jag var 18 år och vi hade börjat bråka på krogen och han misshandlade mig på vägen hem, ett annat par såg det och ringde polisen och gick och hjälpte mig därifrån, då förstod jag att jag måste ta mig ur förhållandet."

"När mina klasskompisar reagerade"

"Jag började förstå det när jag började plugga och klasskompisarna på högskolan reagerade på det som jag berättade. De sa bland annat att det inte är okej att han gör som han gör. Men det var ju min vardag, min verklighet och min normalitet i den relationen jag levde i. Då hade vi levt ihop i åtta år. Men det väckte mig och min syn på hur sjuk relation jag levde i och ett år senare separerade jag från den mannen."

Nyheter24 pratade med psykologen Anna Bennich Karlstedt om varför det kan vara svårt att lämna en destruktiv relation med psykisk och fysisk misshandel. 

– Det är många fler saker än förnuft som styr oss i förälskelser. Starka känslor ger oss lite tunnelseende, vi har svårt att inledningsvis upptäcka nackdelar hos den andre personen. När vi senare börjar skönja dem finns andra saker i vägen. 

Anna listade åtta olika orsaker till varför det är svårt att lämna. 

  • Den bild vi hade av vad det här skulle bli, förväntningar, förhoppningar
  • När det är bra känns det extra bra i jämförelse med det onda. Allt brukar ju inte vara nattsvart, vi får påfyllning av det som vi älskar också vilket ger en känslomässig berg- och dalbana som är svår att stoppa.
  • Rädsla för ensamhet: "Kommer jag bli helt ensam nu, kommer jag aldrig träffa någon?" 
  • Hopp om förändring: "Om jag bara gör så här, om hen bara får lite tid, om jag bara visar tålamod"
  • Egna sidor som kanske handlar om undvikande av tristess - ”Hellre att det händer något än ingenting alls”
  • Redan låg självkänsla, skuldbeläggande av sig själv
  • Självförakt/brist på tro att jag är värd att älskas: ”Jag är ändå inte värd bättre"
  • Rädsla för personens våld 

– Det är viktigt bena ut vad som är vad och om till exempel låg tilltro till att du är värd att kunna älskas på ett bättre sätt finns så jobba med det, eftersom risken annars blir att man alltid hamnar i destruktiva relationer.

Är du i en destruktiv relation och behöver stöd och råd eller kanske hjälp? 

"Kvinnofridslinjen (020-50 50 50) är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot eller fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du kan ringa oss oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen."

TV: Den modiga Ashleigh Earl har släppt bilderna på hur hennes dåvarande pojkvän Jack Cann kör in i henne med bilen. Nu vill hon att alla ska se misshandeln. Vi varnar för väldigt starka bilder.


Läs också om Gabbe som delat med sig av sin otroligt hemska historia om misshandel 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde det pratas mer om våld i relationer?