1 av 4
- Foto: TT/Djurrättsalliansen
2 av 4
- Foto: TT/Djurrättsalliansen
3 av 4
4 av 4

Cirkus Maximum anmäls för djurplågeri: "Inte gjort något fel"

Ord står mot ord. Djurrättsalliansen anser att Cirkus Maximum misskött sina djur – cirkusen själva anser att de blivit felaktigt anklagade.


I söndags hade Cirkus Maximum sin sista föreställning med turnén "Supreme!" i Göteborg. Utanför fanns Djurrättsalliansen på plats för att protestera mot att djur används i föreställningarna.

Där kunde aktivisterna också dokumentera hur en kamel hade ett stort öppet sår på sitt ben när den var på väg in till föreställningen.

– Vi blev själva ifrågasatta när vi påpekade att kamelen hade ett öppet sår. Vi fick frågor som "är ni veterinärer?", att vi inte visste bättre och de påstod att kamelen inte haltade, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen, till Nyheter24.

Djurrättsalliansen

Rolke menar att även om kamelen var under behandling så borde benet varit lindat. Dessutom hade det tio dagar innan, när turnén var i Säffle, påpekats att såret var synligt på samma kamel.

– Dessutom var såret fullt med insekter, däribland en geting, och det såg inte tvättat ut. Det här är en av alla konsekvenser med att ha vilda djur i fångenskap där djuren ofta får stå i betonghagar och åker runt på turné, säger Daniel Rolke.

Cirkus Maximum hävdar att Djurrättssalliansen inte förstått sammanhanget – och att kamelen inte uppträtt alls under turnén.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta i ärlighetens namn. För att förtydliga så har kamelen inte uppträtt och vi har inga kameler alls i årets föreställning, säger Helena Schicht, turnéledare för Cirkus Maximum, till Nyheter24.

Enligt Cirkus Maximum så uppstod skadan tidigare då två kameler började att bråka med varandra. Sedan dess har kamelen fått följa med på turnén för att cirkusen ska ha uppsikt över dess hälsa. Enligt deras hemsida förekommer inga kameler i akterna som deltar i sommarens turné. Däremot nämns hästar, åsnor och hundar.

– Vi får ofta höra att vi är elaka och inte sköter om våra djur. Så är inte fallet. En veterinär fanns på plats och såret var inte lindat eftersom det rekommenderades att såret skulle få luft, säger Helena Schicht.  

Nu har Djurrättsalliansen valt att anmäla händelsen till Länsstyrelsen. I det här fallet har inte djurrättsaktivisterna fört en dialog med cirkusen, men Daniel Rolke säger att de ofta brukar föra diskussioner.

– Vi har ingenting emot Cirkus Maximum, men det vi inte gillar är hur de använder djur i sina föreställningar. Det går att göra spännande shower utan djur.

Klicka för att visa

Klicka för att se bilden. Känsliga läsare varnas. Bild: Djurrättsalliansen

Rolke tror att Länsstyrelsen kommer att agera i det här ärendet eftersom det finns så tydliga bilder och filmer på hur skadad kamelen är. 

Flera privatpersoner har också meddelat att de kommer göra en anmälan efter gårdagens föreställning, enligt Daniel Rolke.

Cirkus Maximum har tidigare valt att avstå från att involvera elefanter i sina föreställningar. Mycket tack vare att organisationer som Djurrättsalliansen varit högljudda i sina protester.  

Varför har ni fortfarande kameler när ni inte längre har elefanter med på turnéerna?

– Kameler är tamdjur och har varit det i flera tusen år. De kameler som finns vilda ser inte ut som våra kameler då de utvecklats på ett annorlunda sätt. Vi har tama kameler som vi tar väl hand om, säger Helena Schicht.

Djurrättsalliansen har efter sin anmälan lagt upp video och bilder på deras Facebook-sida som visar på kamelens sår. Inlägget har i nuläget fått över 1 800 reaktioner där många är väldigt upprörda över händelsen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde djur förbjudas på cirkus?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

1 timme sedan
En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

1 timme sedan
Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.