Idag är det Internationella komma ut-dagen.
Idag är det Internationella komma ut-dagen. - Foto: Pixabay

6 saker du också måste våga komma ut som

Idag på Internationella komma ut-dagen så uppmanar vi hela Sverige att våga komma ut – precis som det de är.


Det där uttrycket "komma ut ur garderoben" har ju funnits med ett tag som en parafras för att berätta att man är exempelvis homosexuell, pansexuell eller icke-binär.

Allt som går mot normen, skulle man kunna säga.

Därför försöker vi nu, på Internationella komma ut-dagen att visa någon slags poäng genom att ge förslag på fler saker vi borde våga komma ut som.

1. Naiv

Tänk om man kände sig tvingad av samhället att berätta för folk att man var naiv. Och att få höra att man hamnar i helvetet för det eller bli hotad av diverse organisationer mitt på ljusa dagen.

Pixabay

2. Diabetiker

Tänk att bemötas med frågor som "vem är egentligen bukspottskörteln?" eller "det spelar ingen roll om du tar insulin hemma, men måste du verkligen göra det offentligt?".

3. Brandman

När folk ändå försöker vara stöttande men kommer med meningar som "då MÅSTE du komma med och blåsa ut mina ljus" eller "borde inte ni som är sådana vara lite bättre på att rulla ihop slangar?".

Pixabay

4. Frimärkessamlare

"Men du, det där med att samla frimärken. Är inte det bara en fas?".

Pixabay

5. Androidälskare

De gångerna då folk faktiskt säger att det är riktigt coolt med att ha en Android, men att en iPhone bara är "riktigt jävla pissäckligt".

6. Återvinnare

Tänk om du var tvungen att samla dig, ta ett djupt andetag och berätta att du gillar att återvinna. Av vissa får du konstiga blickar, av andra möts du av aggressiva personer som "ska vända dig rätt" och hotar med stryk bara för att du gör det du gör.

Pixabay

Till dig som inte riktigt förstått. Okej. Givetvis ska inte folk behöva komma ut som det här – eller som någonting alls för den delen. För visst är det ganska fånigt, eller hur?

Som Nyheter24:s reporter Simon Lundberg tidigare skrivit i en krönika så "kämpar [vi] för att slippa den här rädslan. Att slippa komma ut. Och paradoxalt nog kan vi bara uppnå det genom att fler personer vågar stå upp för vilka de är". Hela den krönikan kan du läsa här.

Pixabay

Medan vi ännu inte riktigt är där så kan ni kolla här nedan på varför Pride faktiskt behövs:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du kommit ut?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

2 timmar sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.