Vet du hur du ska köra förbi en häst?
1 av 4
Vet du hur du ska köra förbi en häst? - Foto: TT
Hästar kan reagera snabbt på saker de tycker är läskigt.
2 av 4
Hästar kan reagera snabbt på saker de tycker är läskigt. - Foto: TT
Tänk på att ta särskilt hänsyn till unga ryttare som ofta inte är så erfarna.
3 av 4
Tänk på att ta särskilt hänsyn till unga ryttare som ofta inte är så erfarna. - Foto: TT
4 av 4
- Foto: TT

Så här ska du egentligen köra förbi en häst

Kör du ofta på landsvägar? Är du beredd på att krocka in i ett djur (ja, häst) som kan väga upp till ett ton? Läs hur du undviker olyckan.


De flesta bilförare förstår vilka förödande konsekvenser det kan bli av att krocka med en älg. Men hur undviker man en bilolycka med en häst, som i vissa fall kan väga upp till ett ton?

Det sker förvisso betydligt färre olyckor med hästar än med älgar. Bara i år har det hittills skett 3 818 viltolyckor med älg i Sverige. Enligt försäkringsbolaget Agria hade de under 2015 totalt 35 hästar som var skadeanmälda efter en trafikolycka. Året innan låg samma siffra på 43.

Men detta till trots är det viktigt att vara medveten om hur du ska köra förbi en häst. Det är nämligen oftast föraren som bär ansvaret om en olycka skulle uppstå, oavsett vem som anses ha orsakat olycka, och i många fall slutar en trafikolycka med häst att hästen måste avlivas. Så här håller du olyckan borta:

Sakta in

Sakta farten så fort du får syn på hästen. Både ryttaren och hästen kan vara oerfarna i trafiken. Oftast finns det en mer erfaren ryttare med, men man ska alltid vara säker. 

Håll avstånd

Håll minst en billängds avstånd och kör förbi på sidan. Kryp inte bakom hästen, utan försök hamna jämnsides. 

Bild: TT

Var diskret

Hästar är flyktdjur som reagerar innan de tänker. Det innebär att de kan reagera starkt när en bil spelar hög musik, tutar, har starkt ljus eller har igång blinkers. När en häst reagerar på något de tycker är läskigt kan det innebära fara för ryttaren. 

Bryt inte en grupp

Att köra emellan en grupp hästar som passerar över en väg är olagligt enligt processionslagen. Det handlar inte bara om hänsyn och företräde, utan om risk för fara. 

Hästar är ett flockdjur och kan bli stressade och få panik när de splittras från en grupp. I trafiken skulle det kunna innebära att de försöker hinna ikapp flocken som är på andra sidan vägen, och alltså göra utfall framför trafik.

Ryttare som rider ute i grupp brukar korsa vägar samtidigt istället för på led, för att under så kort tid som möjligt stanna upp eventuellt mötande trafik. 

Bild: TT

Kommunicera

Om du märker att hästen du möter börjar röra sig mycket, exempelvis i sidleds, ställer sig upp, vägrar gå framåt och så vidare betyder det troligtvis att hästen är stressad och obekväm med mötet.

Sakta in och kommunicera i så fall med ryttaren genom ögonkontakt eller handrörelser. Ryttarens främsta uppgift är att ha kontroll över hästen, men har också skyldighet att kommunicera med bilföraren.

Tänk på att...

  • Ett hästekipage räknas som fordon i trafiken. De får inte rida på motorväg, men heller inte på cykel- och gångvägar. Det finns heller inget särskilt krav för dem att bära reflexer eller belysning under mörker, så var extra vaksam under vinterhalvåret.
  • Hästar behöver inte vara rädda för just fordon, men kan plötsligt bli rädda för exempelvis viftande plastpåsar. 
  • Är hästen orolig en längre tid eller du blir rädd för ryttarens säkerhet, är det en god idé att stanna bilen så att ryttaren har en chans att hoppa av hästen. Från marken har ryttaren mycket större kontroll.

Läs mer om ryttarens skyldigheter på Transportstyrelsen och råd till bilister på Svenska Ridsportförundet

Läs även: Norska hästar kan prata med människor

TV: Två tonårspojkar greps i stallet – hade sex med en häst

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Har du körkort?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Detonation på Lidingö – en skadad

Tre knivskadade i Skellefteå

Tre män i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha blivit skurna, förmodligen med en kniv, i Skellefteå. Polisen har gripit en misstänkt, en man i samma ålder som de skadade.

Gäng försöker ta kontroll över flygplats i Haiti

Tungt beväpnade gäng öppnade på måndagen eld mot polis och soldater i ett försök att ta kontroll över Haitis största flygplats, Toussaint Louvertures, som stängdes till följd av händelserna.

Blandat på Asiens börser

1 timme sedan
Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad i förmiddagshandeln på tisdagen.

Miljardstämning mot Elon Musk

1 timme sedan
Flera tidigare ex-toppchefer på Twitter stämmer Elon Musk för uteblivna ersättningar och avgångsvederlag på 128 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder kronor. Det rapporterar CNBC.

Tillväxtmål på fem procent för Kina

1 timme sedan
Kina siktar på en tillväxt på omkring fem procent för 2024, meddelar regimen vid årets nationella folkkongress som inleddes på tisdagen.