Svar på frågor om puberteten. Exempelvis om bröst, mens och flytningar.
Det är vanligt att ha frågor om puberteten. Vi har svarat på de vanligaste. - Foto: Pixabay/ Shutterstock

Här är de 11 vanligaste frågorna tjejer ställer om puberteten

Puberteten är en förvirrande tid, vi har listat de frågorna som är vanligt förekommande. "Alla har sex utom jag, vad ska jag göra?"


Puberteten är en mycket förvirrande tid. Man är ung, har massa hormoner i kroppen och kanske inte den närmaste kontakten med sina föräldrar. 

Vi har listat de vanligaste frågorna tjejer har om puberteten, och självklart svarat på dem! 

Varför är mina bröst olika stora?

Man kan tänka på sina bröst som två syskon, de är sammankopplade men ändå olika. Brösten växer i olika takt, precis som allt annat på kroppen. 

Under puberteten är det väldigt vanligt att de är olika stora, och även efter att de är färdigutvecklade. Skillnaden kan ibland vara vara omärkbar, ibland skilja flera kupstorlekar. Oavsett, så är det normalt.

Varför ser mina bröst konstiga ut?

Dina bröst ser med 99% sannolikhet ut precis som de ska. Vi lever i ett samhälle där bröst vardagligt sätt täcks av kläder. Det innebär att de flesta gånger vi faktiskt ser andras bröst är via sociala medier, film och i porr. Kortfattat i sammanhang där de med störst sannolikhet är opererade eller redigerade.

Hur tröttsamt det än må vara att höra, så är allas bröst, vårtgårdar och bröstvårtor helt olika. Olika former. Olika storlekar. Olika färger. Ja, du fattar.

Får jag mindre/större bröst av att använda BH?

Nej. Din BH kommer inte att ändra din bröstmassa.  

Bildkälla: Aretha Bergdahl/Nyheter24

Varför luktar min fiffi konstigt?

Din mun, hud och i princip allt annat på din kropp har en speciell doft. Din vagina är inget undantag. Även om du kan känna dig frestad att tvätta fiffi med med någon väldoftande tvål så kommer det med största sannolikhet bara leda till problem. 

Det är inte meningen att ditt underliv ska lukta som Victorias Secret, även om man kanske vill tro det. Olika saker kan påverka hur du luktar, bland annat mens och sex. Håll rent genom att skölja fiffi med vanligt vatten och tvätta allt runtomkring med en skonsam tvål eller intimtvätt. 

Precis som du så måste din vagina också få andas - så kör med bomullstrosor så ofta du kan och skippa trosorna helt och hållet när du sover.

Kan jag bli gravid under mensen?

Ja, det kan man.

Varför har jag celluliter och bristningar?

90 % av alla kvinnor i hela världen har celluliter. Bristningar uppstår under puberteten, men också under graviditet och viktförändring. De är helt enkelt en del av dig. Din vikt och din kropp är i ständig förändring oavsett ålder och det är ett faktum. 

Valkar, bristningar, ärr och celluliter är tecken på att man lever och utvecklas. Och trots att det kanske känns som att alla ser dina brister, är de flesta människor upptagna med att att oroa sig över sig själva. Lovar.

Bildkälla: Aretha Bergdahl/Nyheter24

Alla har sex utom jag, vad ska jag göra?

Även om det känns som det, så är det troligtvis inte sant. Kom ihåg att alla ljuger ibland (till och med polare). I snitt förlorar svenskar oskulden mellan 16-17 års ålder. Men det är viktigt att komma ihåg att det bara är ett snittvärde. Vissa börjar ha sex tidigare, vissa senare och vissa aldrig. 

Det beror helt enkelt på när man känner att man vill. Din kropp vet om när du är bekväm - vilket innebär att det är svårare att bli våt, få stånd och överlag njuta av sexet om du inte är det. Därför är det egentligen ingen idé att ha sex om man inte vill det.

Varför kan komma när jag onanerar men inte när jag har sex med någon annan?

Det är väldigt ovanligt att komma genom endast vaginal penetration (dvs sex i slidan). Faktum är att det bara är cirka en tredjedel av “fittbärare” som regelbundet kommer genom bara penetrativt sex - därför är det superviktigt att inte glömma att ge klitoris kärlek. 

Utöver det kan nervositet och det faktum att din partner inte vet vad som känns skönt dig, vara bidragande faktorer. Därför är det bra att lära känna din kropp själv. På så vis blir du inte bara mer bekväm med den, utan kan också visa vad du själv tycker om för personen du har sex med. 

Allra viktigast är att komma ihåg är att sex inte en orgasmtävling, utan faktiskt handlar om att ha skönt och roligt. Vissa personer kommer lättare än andra och en liten andel kommer faktiskt aldrig. Alla är olika känsliga helt enkelt. 

Bildkälla: Aretha Bergdahl/Nyheter24

Hur vet jag vilken min sexuella läggning är? 

För vissa är det lätt att identifiera sin sexuella läggning, för vissa svårare. Även om det finns olika kategorier som asexuell, queer, hetero och transsexeull så är det bra att ha i åtanke att sexualitet ofta är flytande. Det enklaste är att definiera sig efter det som känns rätt för en själv, eller helt enkelt inte alls definiera sig alls om man inte känner för det.

Hur vet jag om personen jag gillar tycker om mig?

Tyvärr. Det finns inget enkelt svar. Ibland kan det kännas extra svårt om man heller inte vet vilken sexeull läggning ens crush har. Hur jobbigt det än må låta så är det enda sättet att veta säkert att fråga.

Jag vet inte om jag vill vara kille eller tjej. 

Du behöver faktiskt inte välja. Men om det skulle vara så att du känner att din könsidentitet inte passar din kropp, så kan man alltid få hjälp med att göra en könsutredning. För att påbörja en sådan kan du gå till en ungdomsmottagning och prata med kuratorn där. 

De kan sen hjälpa dig med en remiss till ett utredningsteam om du vill det. Dock behöver du självklart inte göra en könsutredning om du inte känner för det. Vissa personer identifierar sig som icke-binära, vilket innebär att de varken identifierar sig som en tjej eller kille. Oavsett så är det viktigast att göra det som känns bäst för en själv. 

Källa: UMO, ungdomsmottagningen

TV: 7 vanliga anledningar till att din mens är oregelbunden

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lärde du dig något nytt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.