Tisdag 24 Maj
Stockholm

Här är de 11 vanligaste frågorna killar ställer om puberteten

Puberteten är inte en lätt tid för någon. Nyheter24 har svarat på de allra viktigaste frågorna killar har i puberteten.
Det är inte så lätt att gå igenom puberteten. Nyheter24 har svarat på det allra vanligaste frågorna killar i puberteten har. Foto: Shutterstock/Pixabay

"Är min förhud för trång?","Varför har jag vita prickar på snoppen?" – frågorna om puberteten är många. Men vi har svaren!

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Varför har jag vita prickar på snoppen?

De små prickar du ser på snoppen är dina talgkörtlar, hårsäckar och svettkörtlar som syns. 

Blir sex sämre om jag har liten/stor snopp? 

Nej. Storleken på din snopp har ingen betydelse i hur bra du presterar under sex. Bra sex handlar ju om att göra det som känns skönt för en själv och den man ligger med. Och det kan involvera händerna, munnen och alla andra delar av kroppen som man vill att det ska. Om det är så att man ligger med en person av ett annat kön är det också bra att tänka på att era kroppar ofta stimuleras på olika sätt.

Medellängden för en snopp (med stånd) ligger mellan 9-22 cm och omkretsen mellan 8-12 cm. Det finns miljarder olika penisar i världen, och lika många personer att ha sex med. Alla kroppar passar ihop på olika sätt. Så i ett sammanhang kan en penis vara mindre, i en annan större. It’s not about what you’ve got, it’s about how you use it.

Bildkälla: Aretha Bergdahl/Nyheter24

Är min förhud för trång? 

Vid omkring 12-13 årsåldern ska du normalt sätt kunna dra tillbaka förhuden utan att det gör ont. Anledningen till att man bör kunna dra bak förhuden hela vägen är för att man ska kunna hålla snoppen ren. Det är jätteviktigt att du tar det försiktigt, och slutar om det gör ont.

Att vara för hårdhänt kan leda till att man gör sig illa eller får andra komplikationer. Om det inte går att dra bak förhuden hela vägen utan att det gör ont så kan du gå till ungdomsmottagningen eller vårdcentralen för att få hjälp.   

Varför är mina pungkulor olika stora?

De flesta mäns vänstra testikel är lite större än den högra. Utöver det så är det vanligt att den vänstra testikeln sitter lite längre upp än den högra. Oavsett så är det helt normalt att pungkulorna är olika stora.

Bildkälla: Aretha Bergdahl/Nyheter24

Varför är min penis sned?

Realistiskt sätt skulle det vara superkonstigt om alla hade likadana penisar, när människors andra kroppsdelar ser helt olika ut. Nästan ingen penis är helt rak. Den kan peka åt vänster, höger, upp eller ner. Det är viktigt att komma ihåg ett penisar i porffilmer sällan speglar verkligeheten. Vinkeln påverkar inte heller hur det känns under sex.

Jag känner en knöl i pungen, är det normalt?

Knölen du känner är troligtvis din bitestikel, ett rör som ligger på utsidan av testikeln. Bitestiklarna kan vara känsliga och det kan kännas lite ömtåligt när du kommer åt dem. Men om du fortfarande är orolig kan du alltid gå till ungdomsmottagning och få hjälp med att göra en ordentlig koll.

Alla har haft sex utom jag, vad ska jag göra?

Även om det känns som det, så är det troligtvis inte sant. Kom ihåg att alla ljuger ibland (till och med polare). I snitt förlorar svenskar oskulden mellan 16-17 års ålder. Men det är viktigt att komma ihåg att det bara är ett snittvärde. Vissa börjar ha sex tidigare, vissa senare och vissa aldrig. Det beror helt enkelt på när man känner att man vill. Din kropp vet om när du är bekväm - vilket innebär att det är svårare att bli våt, få stånd och överlag njuta av sexet om du inte är det. Därför är det egentligen ingen idé att ha sex om man inte vill det.

Bildkälla: Aretha Bergdahl/Nyheter24

Hur vet jag vilken min sexuella läggning är? 

För vissa är det lätt att identifiera sin sexuella läggning, för vissa svårare. Även om det finns kategoriseringar som asexuell, queer, hetero och transsexeull så är det bra att ha i åtanke är att sexualitet ofta är flytande. Det enklaste är att definiera sig efter det som känns rätt för en själv, eller helt enkelt inte alls definiera sig alls om man inte känner för det. 

Hur vet jag om personen jag gillar tycker om mig?

Tyvärr. Det finns inget lätt svar på frågan. Ibland kan det kännas extra svårt om man heller inte vet vilken sexeull läggning ens crush har. Hur jobbigt det än må låta så är det enda sättet att veta säkert, att fråga faktiskt.

Jag vet inte om jag vill vara kille eller tjej.

Du behöver faktiskt inte välja. Men om det skulle vara så att du känner att din könsidentitet inte passar din kropp, så kan man alltid få hjälp med att göra en könsutredning. För att påbörja en sånn kan du gå till en ungdomsmottagning och prata med kuratorn där.

De kan sen hjälpa dig med en remiss till ett utredningsteam om du vill det. Dock behöver du självklart inte göra en könsutredning om du inte känner för det. Vissa personer identifierar sig som icke-binära, vilket innebär att de varken identifierar sig som en tjej eller kille. Oavsett så är det viktigast att göra det som känns bäst för en själv.

Källa på fakta i artikeln kommer från UMO.se

Lärde du dig något nytt?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela