Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tre tjejer berättar om vad som hände när de sökte bostad via nätet

- 17/12/2017, 17:00
Tjejers berättelser om att söka bostad på nätet.
1 av 2

Tjejer berättar om vad som hände när de sökte bostad via nätet

Pixabay/TT

Tjejerna har fått flera sms och samtal från män.
2 av 2

De har fått flera sms och samtal från män.

Pixabay

Maria fick flera samtal där hon kunde höra att män stönade och onanerade. Här är tre tjejers berättelser om att söka bostad via nätet.

Att kvinnor får utstå sexism och trakasserier är tyvärr ingen nyhet. Nyheter24 har pratat med tre tjejer som upplevt sexism och obehagliga saker när de sökt bostad via internet. 

För två år sedan när Anna, som egentligen heter något annat, var 18 år så sökte hon botad via nätet. Hon berättar att runt sju män skrev till henne. 

– En sa att han erbjöd gratis lägenhet om han kan komma dit och ha sex med mig några gånger i månaden. En började först skriva om en lägenhet han hyrde ut men efter en stund förändrades konversationen till att han ville att jag skulle suga av honom. En annan ville ha bilder på mitt ansikte och kropp för att se hur jag ser ut eftersom han ville hyra ut sin lägenhet till en snygg tjej, berättar Anna för Nyheter24. 

Resten av männen erbjöd sig att dela lägenheten med henne. Någon ville också bo med henne om hon blev hans flickvän, hon skulle då inte behöva betala eftersom han ville "ta hand om henne".

– En sa att han älskar unga svenska tjejer som mig och undrade om jag tyckte han var snygg och skickade bilder på sig själv. 

Till slut flyttade Anna in hos en äldre man, som verkade trevlig, och bodde där som inneboende. Men ganska snabbt märkte hon att han stod bakom dörren när hon hade duschat och gick in på hennes rum när hon var i skolan och erbjöd sig vika hennes kläder.

– Ett par trosor försvann från min tvättkorg en gång. En annan man höll på att ringa mig och ville att jag skulle komma ensam och kolla på en lägenhet. Han ringde bara ett par gånger men slutade när jag inte svarade – men det slutade istället med att han försökte kontakta min 14-åriga lillasyster för att han ville att hon skulle kolla på lägenheten, eftersom han inte fick tag på mig. 

Tjejer berättar hur det var att söka bostad via nätet
Bildkälla: Pixabay

En annan som också tyvärr fått utstå bland annat sexism när hon sökte bostad är Maria, som också heter något annat. Hon la ut en annons på Blocket när hon skulle flytta till Stockholm från en liten ort på grund av ett jobb hon hade fått. 

– Jag kommer aldrig att göra det igen. Jag tänkte att det var den snabbaste vägen att hitta en tillfällig bostad. Men jag borde inte ha lagt ut namn, bild och telefonnummer tillsammans för på mindre än tio minuter så började telefonen ringa stup i kvarten och min mail bombarderades av skamliga förslag och dylikt, berättar Maria för Nyheter24.

Marie berättar att hon fick flera samtal där hon kunde höra att män stönade och onanerade. Så fort telefonen ringde blev hon rädd. 

– Det kändes som många använde mitt nummer som heta-linjen och några ville ge mig "modelljobb" om jag åkte ut till dem. 

Under knappt två dygn hade mellan 20 och 30 personer kontaktat Maria. Men det var inte det värsta, utan det värsta var mannen i familjen hon till slut valde att bo hos. Familjen hade gått igenom hennes annons och kände alla att de ville hyra ut ett rum till Maria utan förskottsbetalning. 

– Jag såg fram emot att träffa familjen och familjen såg fram emot att träffa mig mig. Men när jag var framme vid huset så möttes jag av mannen som innan vi ens hann gå in i huset föreslog att vi först skulle gå till gymmet och sola lite.

Eftersom Maria ville flytta in, göra sig hemmastadd och träffa alla så sa hon nej. Men när hon kom in i huset möttes hon av en chockad familj.

– Mannen hade inte berättat att jag skulle hyra rummet, jag hade hela tiden skrivit med honom i tron om att familjen var inblandad i beslutet. Men jag förstod ganska snabbt varför, hans fru jobbade ofta på annan ort, det ena barnet hade nattjobb och den yngre var ofta hos kompisar. 

Mannen i familjen hade eget företag och var hemma om dagarna, vilket ledde till att Maria tyckte det var väldigt obehagligt att vara hemma. 

– Han kunde skriva till mig från våningen ovanför och fråga om jag var "sugen". Två gånger lämnade han en champagne i mitt rum när jag kommit från jobbet. Han kunde också smyga utanför mitt rum och slunga upp dörren i all hast för att se mig stå i underkläder och säga "oj jag visste inte att du var hemma" även fast jag hade musik på. 

Maria berättar att hon en gång kom hem och möttes av att hennes stringtrosor var ihopvikta och prydligt uppradade på henne säng. 

– Han hade alltså tagit upp trosorna från min byrå och gjort gud-vet-vad när jag inte var hemma. Jag bodde där i 28 dagar sen flyttade jag.

Tjejerna har fått flera samtal och sms från män
Bildkälla: Pixabay

När Johanna, som också heter något annat, skulle börja plugga i Stockholm började hon söka boende via nätet. Hon var 18 år och behövde ett billigt boende. Johanna skrev en annons på Blocket där hon berättade om sig själv. 

– Jag skrev att jag var ordningsam och skulle börja plugga. Jag började få en hel del mejl, de flesta var från män. De flesta mejlen var inte sliskiga utan bara folk som erbjöd mig att hyra rum i deras hem, men när en ensamstående man hör av sig blev jag som ung tjej tveksam direkt, berättar Johanna för Nyheter24. 

Många mail såg helt normala ut tills man läste fram till slutet, då de avslutades med saker som "hör av dig, var inte blyg" eller "hoppas att du förstår att det krävs något extra för att få denna lägenhet". En del mail var rent av vidriga också, totalt var det kanske 15 män som skrev till henne, men alla var inte äckliga, och runt fem personer som ringde upp. 

Ett meddelande som Johanna fick
Bildkälla: Privat

En kväll ringde en man upp Johanna. Han berättade att han hade en etta i Hornstull som han skulle hyra ut. 

– Sedan frågade han om jag var modell. Jag sa nej och då berättade han att han tyckte jag var så snygg och att jag skulle kunna vara det. Han berättade att det fanns en spegelvägg i lägenheten han hyrde ut och undrade om det var ett problem. 

Johanna förstod inte riktigt och sa att spegelväggen inte skulle vara ett problem. 

Ett av meddelandena som Johanna fick
Bildkälla: Privat

– Han sa att han ville se mig framför speglarna och när jag frågade om hyran sa han att jag inte behövde bry mig om det om han fick komma dit och "mysa" med mig framför speglarna. Jag blev helt ställd och la på direkt. Efter det var jag orolig att han skulle ringa igen, berättar hon och fortsätter: 

– Jag vågade inte svara på de flesta mejlen och absolut inte åka och titta på rummen. Jag kände att det var en för stor risk. Det slutade med att jag hyrde ett dyrt och litet rum men då bodde jag med två tjejer i min egen ålder och kände mig trygg. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du sökt bostad via nätet?