Snart kommer ett preventivmedel för män testas.
Snart kommer ett manligt preventivmedel att testas i Sverige. - Foto: TT/Pixabay

Äntligen! Nu ska preventivmedel för män testas i Sverige

Nu verkar ett manligt preventivmedel faktiskt vara närmare än du tror.


Du har säkert ställt dig frågan flera gånger: när kommer det ett manligt preventivmedel? 

Men i början av nästa år kommer faktiskt en studie inledas som ska undersöka om salvan, som är en slags gel, kan fungera som ett manligt preventivmedel. 

Och det var väl verkligen på tiden. 

Salvan kommer att testas i ett flertal länder, och ett av dem är Sverige.

– Det är viktigt att vi träffar både kvinnan och mannen och att de förstår att det här är första gången vi testar salvan som preventivmedel. Vi har tidigare sett att den effektivt hämmar spermieproduktionen, men vi vet ännu inte hur det fungerar i verkligheten, säger Kristina Gemzell Danielsson som är professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet till Dagens Nyheter.

Slavan består av två hormoner – testosteron och gulkroppsliknande hormon. Kombinationen av de två hormonerna ska tillsammans hämna produktionen av spermier. Eftersom bara gulkroppshormon kan leda till impotens så är kombinationen viktig. 

En mindre studie visade att gelen faktiskt fungerade. 89 procent av männen fick färre än en miljon spermier per milliliter utlösning och det är långt under en normal nivå. 

Men ganska snabbt efter att man slutat använda salvan så kommer spermaproduktionen tillbaka.

– Vi har gjort mindre studier i USA för att undersöka den optimala dosen, hur effektivt den hämmar spermieproduktionen och vilka biverkningar den kan ge på blodtryck, hud, vikt, lust och humör. Det är en väldigt förmånlig biverkningsprofil och därför vill vi gå vidare till större studier nu.

Salvan kan snarare komma att användas som ett komplement då inget säger att det kommer ersätta preventivmedel för kvinnor, men det lär dröja innan man kan köpa salvan. 

– Ibland kan det låta som att vi forskare säger samma sak hela tiden, att det snart kommer ett hormonellt preventivmedel för män. Men det är steg för steg som de här studierna görs. Nu är det dags för den större studien där vi verkligen använder det som preventivmedel.

TV: Här är nyfödda bebisen – med mammans preventivmedel i handen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja testa salvan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals utan ström i Upplands Väsby

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?