Onsdag 12 Maj
Stockholm

Smakar inte lussebullen saffran? Så avslöjar du bluffen!

Saffransfusk
Lussebullar. Foto: Pixabay

Nu är det lussebullstider men det är inte säkert att din köpta lussebulle innehåller riktig saffran.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Du är supersugen på en riktigt god lussebulle med med mycket saffran i, du går till närmsta bageri och köper en. Precis när du tagit din första tugga blir du besviken. Det smakar ju inte saffran, det smakar ingenting.

Falska lussebullar har börjat komma fram på caféer och bageri. Hur ser du skillnad på en falsk lussebulle och en en lussebulle med saffran i? Nyheter24 kontaktade Mattias Ljungberg som driver Tössebageriet.

– Frågan är både svår och lätt. Med andra ord, smakar det rikligt med saffran är det bra, smakar det lite eller inget är det dåligt, säger Mattias Ljungberg.

Så går fusket till

De som vill fuska använder gul färg eller gurkmeja i sina saffransbullar och har färgat bullen. Den har ofta en blek gul färg, medan en "äkta" saffransbulle har en djup orange gul färg. Men är det någon som är bra på att fuska så blir det svårt att se skillnaden.

– Om man ser små orangea strån i bullen är det en bra indikation på att det är saffran i bullen. Jag skulle kunna men största sannolikhet påstå att alla bageriet använder stråsaffran i sina bullar – om det är saffran i bullarna, säger Mattias Ljungberg.

De berättar också att priset på saffran i år ligger på runt 20 000 kronor per kilo beroende på hur mycket man köper. Frågan är då "hur kan en saffransbulle då kosta runt 10 kronor på vissa ställen" det går inte ihop.

 – Med andra ord, smakar det rikligt med saffran är det bra, smakar det lite eller inget är det dåligt, sammanfattar Mattias Ljungberg.

Se klippet ovan om saffranfusket.

Tycker du om lussebullar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela