John Ausonius Lasermannen misstänkt mord Frankfurt Blanka Zmigrod
John Ausonius befinner sig i rättegång i tyska Frankfurt – misstänkt för ett över 20 år gammalt mord. - Foto: TT/Polisen (Montage Nyheter24)

Lasermannen befinner sig i rätten igen – här är allt du behöver veta

John Ausonius, mer känd som Lasermannen, befinner sig just nu i tyska Frankfurt för en rättegång som handlar om ett mer än 20 år gammalt mord på 86-åriga Blanka Zmigrod. Han är redan dömds till livstids fängelse i Sverige.


Mellan 1991 och 1992 sköt John Ausonius, känd mer som Lasermannen, elva personer i Stockholm och Uppsala. Motivet var färgat av rasism och samtliga offer hade mörkt hår eller mörk hudfärg. En person dog och efter sex månader kunde mördaren gripas efter en intensiv polisjakt.

Arkivbild på John Ausonius. Bildkälla: TT

Han var då mitt uppe i ett bankrån.

Ausonius dömdes 1995 av hovrätten till livstids fängelse för ett mord, nio mordförsök och nio grova rån. Han nekade hela tiden till brotten. Men helt plötsligt har Lasermannen figurerat i media igen – mer än 20 år efter domarna.

Varför är han åter aktuell?

Lasermannen misstänks ha mördat en 68-årig kvinna i tyska Frankfurt år 1992. Ausonius nekar till brott, men har medgett att han befann sig i den tyska staden vid tidpunkten. Det finns uppgifter som pekar på att han bråkat med 68-åringen en vecka innan mordet.

Den 13 december 2017 påbörjar förhandlingarna i Frankfurt och Ausonius företräds av en tysk advokat som inte velat kommentera ärendet.

Vem är kvinnan?

86-åriga Blanka Zmigrod mördades den 23 februari 1992 när hon var på väg hem från sitt jobb på en restaurang. Hon ska, som nämnt tidigare, hamnat i bråk med Lasermannen då han anklagade henne för stöld.

Den tyska polisens fantombild på den misstänkte mördaren och 86-åriga Blanka Zmigrod som mördades 1993. Bild: Tyska polisen

Mordet blev extremt omskrivet – särskilt på grund av att 86-åriga Zmigrod hade överlevt fyra koncentrationsläger, däribland Auschwitz, och sen blivit mördad.

Författaren och journalisten Gellert Tamas, som under flera år följt Ausonius och även intervjuat honom vid flera tillfällen, har gjort en dokumentär om fallet kallat "Lasermannen och mordet på Blanka Zmigrod".

Varför har det tagit så lång tid?

Det är svårt att svara på, men troligtvis har det handlat om problem med Ausonius utlämning till Tyskland. På 1990-talet bedömde den tyska polisen att det inte fanns grund för utlämning. Lasermannens advokat hävdar under domstolen att polisen dessutom inte gjort några aktiva försök att få honom utlämnad. 

Anledningen till att fallet öppnades igen 2014 var att den tyska polisen hittade paralleller mellan nazistiska terrorgruppen NSU och Lasermannen.

Hur är Ausonius i rätten?

De få meningar som Lasermannen har yttrat handlar om att han helt trodde att fallet skulle avskrivas – och att han vill genomgå ett lögndetektortest. Om så blir fallet ska rätten bestämma vid ett senare tillfälle. 

Lasermannen under rättegången i Frankfurt. Bildkälla: TT

Ausonius nämnde också att han blivit en förebild för andra mördare – som Anders Behring Breivik (Fjotolf Hansen) och Peter Mangs.

– Breivik sa i rätten att jag och Mangs inspirerat honom. Det kan stämma och då har jag en moralisk skuld.

Vad händer med Ausonius om han blir dömd?

Lasermannen hävdar att han är oskyldig, men om han skulle bli dömd så vill han avtjäna sitt straff i Sverige. Han har redan ett livstidsstraff här och har flera gånger fått avslag på att få sitt straff tidsbestämt – senast 2012.

Kriminologen och brottsexperten Leif GW Persson har hävdat att Ausonius högst troligt är skyldig.

– Det är så mycket annat runt det som tyder på att han gjort det. Han är sådan. Motivmässigt är han sådan. Han har väldigt nära till våld. Ausonius kommer aldrig släppas ut, har GW sagt i "Veckans brott" i SVT.

GW Persson hävdade samtidigt att det inte kommer göra någon skillnad om Ausonius döms för brottet i Tyskland. Han kommer "aldrig att släppas" och om något så kommer allt fler domar att kopplas till Lasermannen.

År 2013 svarade John Ausonius på läsarnas frågor – det kan du läsa om här.

TV: Tortyr, saxmord och hämnd – här är barnen som mördat

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att Lasermannen kommer gå fri någon dag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,5 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.