Bedragare utger sig för att vara polisen och banken,
Bedragarna använder sig av ditt Bank-ID för att komma åt ditt konto. - Foto: TT

Det nya skrämmande bedrägeriet – de använder ditt Bank-ID

Den nyaste bedrägeriformen är också en av de mest skrämmande hittills – de får dig att logga in på ditt egna bankonto, och överföra dina pengar. Ett offer har lurats på över 900 000 kronor.


Då och då sveper olika typer av bedrägerier genom landet. Nu varnar polisen för den nyaste, och kanske obehagligaste bedrägeriformen hittills, enligt en artikel i Expressen.

De använder sig av ditt Bank-ID

Polisen förklarar att bedrägeriet allra vanligaste börjar med att du kontaktas av två olika personer – en som uppger sig för att vara polisen, och en annan som säger sig jobba på din bank. "Polisen" ringer upp och berättar att du troligtvis blivit utsatt för att bedrägeri och att du därför kommer att kontaktas av din bank. 

Efter det ringer den andra bedragaren upp och uppger sig för att vara din bank. De berättar att någon har försökt använda ditt bankort för ett köp utomlands – de nämner då vanligtvis ett specifikt land, för att minska sannolikheten för att det faktiskt ska ha varit du som gjort köpet. 

Bildkälla: TT

När du svarar att det inte är du som gjort köpet, förklarar de att de ska hjälpa dig att spärra kortet, och de ber dig då att logga in på ditt mobila bank-id.

Medan du försöker logga in från din enhet har de redan gått in på bankens hemsida via webben, och skrivit in ditt personnummer. När du då försöker logga in från ditt håll, loggar du istället in dem på ditt bankkonto. 

De överför pengarna från ditt bankkonto

Eftersom bedragaren redan loggat in på ditt konto, får du själv ett felmeddelande. De säger då att bankens hemsida har ett tekniskt fel och ber dig dröja. Under tiden påbörjar de överföringen av pengar från ditt konto. 

När överföringen behöver godkännas via ditt Bank-ID, säger de att det tekniska felet åtgärdats och ber dig försöka logga in igen. På så sätt godkänns överföringen och pengarna dras från ditt konto. 

Pengarna överförs ofta till en tredje part – ett konto tillhörande en annan person som bedragaren lurat. På så sätt får bedragaren tillgång till pengarna, medan den tredje parten får ta straffet. 

Bildkälla: TT

Vanligt att de hör av sig strax efter löningen

De har hittills lyckats lura till sig allt från kortuppgifter till bankdoseuppgifter, på så sätt har de fått tillgång till stora summor pengar. I ett fall ska de ha lurat ett offer på över 900 000 kronor.

Polisen förklarar att de ofta hör av sig strax efter att de flesta fått sin lön, för att på så sätt få tillgång till så mycket pengar som möjligt. De verkar också nu rikta in sig på äldre, välbärgade män, bosatta i södra Sverige. 

– Oavsett var de här människorna säger att de ringer ifrån ska man aldrig lämna ut sina inloggningskoder eller kortuppgifter. Och varken polisen eller banken skulle någonsin ringa och be dig att logga in med ditt Bank-ID oavsett anledning. Om det händer så vet du att det är ett bedrägeri på gång, säger polisen till Expressen.

Läs även: Här säljs miljontals stulna kortuppgifter

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du någonsin blivit utsatt för ett bedrägeri?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.