Söndag 16 Maj
Stockholm

Vad är en samtyckeslag? Advokaten förklarar

Nyheter24 har pratat med en jurist om vad en samtyckeslag egentligen är.
1 av 2
Regeringen vill införa en samtyckeslag. Foto: Pixabay
Regeringen ska införa en samtyckeslag. Men vad betyder egentligen en sådan lag. Nyheter24 har pratat med en jurist om vad lagen innebär.
2 av 2
Men vad betyder egentligen en sådan lag?. Foto: Pixabay

Vad är egentligen en samtyckeslag och vad skulle den innebära? Nyheter24 har pratat med advokaten Kristofer Stahre som har förklarat vad en sådan lag innebär.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regeringen vill införa en samtyckeslag. I stora drag betyder det att allt annat än ett ja är ett nej och i och med det då våldtäkt eller övergrepp.

Men vad betyder det mer exakt? 

Nyheter24 pratade med advokaten Kristofer Stahre om vad samtyckeslagen kommer innebära i praktiken. 

– En samtyckeslag innebär att båda parter uttryckligen måste samtycka till varje sexuella handling man genomför. Annars är det brottsligt. Samtycket kan komma till uttryck på olika sätt till exempel med ord eller kroppsspråk, säger Kristofer till Nyheter24. 

I praktiken kan det innebär till exempel att säga ja till sex men sedan att också uttryckligen säga ja till annat sex som exempelvis penetrationssex och analsex.

Detta betyder att, om det skulle bli ett åtal efter ett anmält sexuellt övergrepp eller våldtäkt, är gärningspersonen som ska påvisa att samtycke fanns.

– Åklagaren måste bevisa att samtycke inte förelåg. En gärningsperson kommer i de flesta fall behöva konkretisera vad i det påstådda offrets ord eller handlande som grundade samtycket var för att inte dömas för brott. 

Bildkälla: Pixabay

Kristofer berättar att lagen inte kommer att göra det lättare för rättsystemet att döma i fallen men syftar mer på att förändra synen på sex. 

– Utredarna som tog fram lagen framhåller själva att ändringen inte kommer leda till fler lagföringar.  Det är mest en symbolisk lagändring som ska skicka signaler till medborgarna i landet om hur de ska bete sig. Kritiken mot lagändringen är dock att fokus än mer kommer ligga på offrets eget beteende än tidigare.

Finns det några andra risker med lagen?

– En risk kan vara en ökad skuldbeläggning av brottsoffret vars eget beteende kommer att nagelfaras än mer. "Hon samtyckte" kommer att blir en vanligare invänding från misstänkta personer. Dessutom kan sexuella handlingar i nära relationer vara straffbara i större utsträckning. Samtycke måste nämligen inhämtas inför varje enskilt samlag. Att till exempel ett gift par har haft sex på samma sätt i 40 år hjälper inte, samtycke måste inhämtas inför varje tillfälle.

Läs också om att regeringen vill införa en samtyckeslag

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du för en samtyckeslag?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela