Kritiken växer efter friande domen i målet om gruppvåldtäkten i Fittja.
Kritiken växer allt större, särskilt mot polisen, efter domen efter den omtalade gruppvåldtäkten i Fittja. - Foto: Montage TT/Polisen

Kritiken växer mot utredningen av gruppvåldtäkten i Fittja

På tisdagen friades samtliga män misstänkta för inblandning i den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja. Efter domen har skarp kritik riktats – och särskilt mot polisens utredning.


På tisdagen föll domen i det omtalade målet rörande en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja, söder om Stockholm. Enligt vittnesmål ska uppåt 20 män varit inblandade i en våldtäkt som skett i ett trapphus. Läs mer om domen här

Kvinnan i målet uppgav att hon blivit våldtagen vaginalt, oralt och analt. Vid några tillfällen ska flera män samtidigt ha penetrerat henne och sedan lämnat sperma i henne, på henne och på hennes kläder.

Läkaren som undersökte kvinnan skrev i journalen att hon var "mörbultad". 

”Det finns inte någon tvekan om att det som åklagaren och kvinnan i gärningsbeskrivningen påstår att kvinnan ska ha utsatts för är att bedöma som en grov våldtäkt. Som alla påståenden som framförs i domstol ska också detta påstående bevisas”, har rätten skrivit i domen.

Trots det dömdes ingen av männen och samtliga av de tre åtalade männen försätts på fri fot. Det fanns enligt chefsrådman Erica Hemtke inte nog med bevis för att någon ska kunna dömas, skriver Aftonbladet.

Erica Hemkte. Bildkälla: TT

Nu har en kritik utan dess like riktats mot polisutredningen – och givetvis även över domstolens beslut att fria männen. 

Här är en sammanställning av kritiken som kommit från flera håll:

I själva domen

Utredningen får kritik i domen där männen friades. Det nämns bland annat att det tog ett år innan en teknisk undersökning gjordes av trapphuset där våldtäkten ska ha ägt rum. Det nämns också att kvinnans uppgifter om händelseförloppet ändrats vid flera tillfällen – och att vissa av hennes uppgifter bedöms ha låg trovärdighet.

Fel trappuppgång till vänster, rätt till höger. Bilder från polisens förundersökningsprotokoll.

Först tio månader efter händelsen greps fem av männen. Och det var också först då man hittade och undersökte den platsen där allt skedde. I domen står också att en av de misstänkta männen i förhör informerades om att hans spermier hittats i "fel" trapphus som först pekades ut. Så var inte fallet.

Det ska också finnas en video som flera av de åtalade männen berättat om. Den har inte polisen fått tag på.

Kvinnans målsägarbiträde

Elisabeth Massi Fritz, som agerat kvinnans målsägarbiträde, har hävdat att att domen är en skam för vårt rättssystem. 

"Inga förövare ska komma undan en sådan här grym och hänsynslös gruppvåldtäkt. Det här är den värsta gruppvåldtäkten jag har jobbat med på 26 år.", skriver Massi Fritz i en skriftlig kommentar till Nyheter24.

Kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz. Bildkälla: TT

Fortsättningsvis hävdar Massi Fritz att det finns stödbevisning som räcker till en fällande dom.

Utomstående advokat

Advokaten och debattören Viktor Banke har riktat skarp kritik mot polisens utredning. Bland annat att fotokonfrontationen inte håller måttet, att avgörande vittnesmål bara har sammanfattats och att man inte fastställt vilken den faktiska brottsplatsen är i förundersökningen.

Dessutom riktar Banke kritik mot Nationellt forensiskt centrum, som gör rättstekniska undersökningar för polisen, angående de orimligt långa handläggningstiderna.

Kvinnans jacka hade spår av spermier. Bild: Polisen

Till TT har han också sagt att de misstänkta eventuellt hade kunnat avföras tidigare om utredningen varit bättre, skriver Aftonbladet.

Kriminologer

Kriminologen Nina Rung menar att "det är väldigt tydligt i domen att det har varit ett rätt kasst polisarbete". Hon menar att de misstänkta haft extremt mycket tid att prata ihop sig för att kunna presentera samma historia inför rätten, säger hon till TT via SVT. Hon menar också att rätten inte hade kunnat döma på något annat vis då åklagaren måste kunna bevisa vad som hänt.

Även kriminologen Jerzy Sarnecki oroas över att polisen kollat på fel plats under så pass lång tid, samtidigt som han menar att polisens resurser är extremt begränsade. Och att det i sin tur kan leda till fler domslut som denna.

Jerzy Sarnecki. Bild: TT

– Dels har polisreformen inte inneburit de effektiviseringar som man hoppats på. Dels har vi en situation där vi har fått en kraftig ökning av mycket grova våldsbrott. Då går stora delar av resurser till de brotten och då blir de andra nedprioriterade, säger han till SVT.

Analyser av skribenter

Dagens Nyheters ledare menar att det hela är en stor skandal – inte nödvändigtvis för att männen frias, men på grund av polisens inkompetens.

"Men det allvarligaste är nästan hur vittneskonfrontationen har gått till. Rutinerna som finns för att inte påverka eller leda vittnet när hen ska peka ut en misstänkt, verkar man helt ha rundat. I domen står det att kvinnan redan innan fick se bilder av fyra män, med informationen att de satt inlåsta och att det fanns bevis mot dem. Hon ombads sedan bara att berätta vad de hade gjort mot henne.", går bland annat att läsa i ledaren.

DN är inte ensamma med sin kritik. Flera medier, krönikörer och debattörer har kritiserat den undermåliga utredningen.

Av svenska folket

På tisdagen hölls den demonstration till stöd för kvinnan på Mynttorget i centrala Stockholm. Även en manifestation hölls samma dag i Fittja centrum. Även på flera andra platser i Sverige, däribland Malmö, hölls demonstrationer.

Bild från en demonstration i Malmö. Bild: TT

På Facebook delas starka åsikter rörande fallet i större stängda Facebook-grupper. Många riktar kritik mot att hovrätten inte kunde döma männen som skyldiga – trots att det "bevisats att kvinnan blivit våldtagen".

Så här svarar polisen

När Sveriges Television konfronterar polisen och kriminalkommissarien Andreas Franke, som varit inblandad i utredningen, så har han inte läst domen – och svarar knapphändigt på kritiken. Det hela kan ha att röra med resursbrist och att "personal saknas".

– Det finns alltid en resursbrist. I den bästa av världar hade man haft outtömliga resurser men det har vi inte och då får vi göra så gott det går med de resurser vi har under den tid vi har resursbrist, säger han.

På onsdagen anmäldes polisens utredning till Justitieombudsmannen, skriver TT via DN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du riktat kritik mot utredningen på sociala medier?
Tack för din röst!