Fem män friades vid Södertörns tingsrätt efter misstänkt inblandning i våldtäkt på en kvinna.
Fem män som stod åtalade för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt friades i Södertörns tingsrätt. - Foto: Montage TT/Shutterstock

Här är allt du måste veta om gruppvåldtäkten i Fittja

Upp till 20 män kan ha varit delaktiga i den grova våldtäkten i portgången i Fittja. Men Södertörn tingsrätt friade de fem männen som åtalades.


Tisdagen 19 december kom domen från Södertörns tingsrätt mot de män som åtalats för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt. Samtliga män friades då domaren Erica Hemke fann bevisningen otillräcklig.

Domen har upprört på många håll i Sverige och främst polisen har mottagit stark kritik. Här är vad som har hänt.

Våldtogs i porten

I augusti 2016 skulle den målsägande kvinnan köpa droger i Fittja, söder om Stockholm. Hon fick kontakt med en man som tog med henne till ett bostadshus, där även flera män stod i porten och väntade.

Där ska männen ha slitit av henne kläderna, våldtagit samt slagit henne. Mellan sju och åtta män misstänks ha överfallit henne i nästan fyra timmar, uppger SVT.

Tog nästan ett år att göra gripanden

I juni 2017 grep polisen fyra av männen. Männen ska redan ha varit identifierade, men polisen menade att det var resursbrist som gjorde att de inte kunde agera tidigare, rapporterar Aftonbladet.

Fler män kan vara inblandade

Ytterligare sex män utöver de fyra gripna medgavs misstanke om inblandning i våldtäkten. Men enligt kvinnan själv, kan det röra sig om dubbelt så många. Hon menar att omkring 20 män befann sig i trappuppgången.

Bara tre åtalades

I november åtalades tre av männen, misstänkta för grov våldtäkt. Två män åtalades för medhjälp till grov våldtäkt, då de ska ha "hejat på" och dessutom filmat övergreppet.

Alla män nekade till anklagelserna när rättegången inleddes 21 november. Drygt två veckor senare släpptes de tre män som stod åtalade för våldtäkten från häktet, vilket enligt vice chefsåklagaren Anders Hirsch indikerade på att männen till slut skulle frias.

Bristande bevis

På kvinnans kläder fanns det spår av sperma ifrån tre av männen. Det var även de som åtalades, och nu friades, för våldtäkt. 

Den film som den utsatta kvinnan menar ska ha spelats in under övergreppet har inte hittats. Rätten ansåg att det inte fanns någon tvekan om att kvinnan enligt sin beskrivning utsatts för en grov våldtäkt, men att det inte hade förts fram nog med bevis för att kunna styrka brottet. Dessutom anser de att uppgifterna kvinnan har lämnat har låg trovärdighet.

– De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får heller inte stöd av någon annan bevisning, säger Hemke till Aftonbladet.

Utredningen kritiseras

Men det är inte bara bristen på bevis som rätten har ifrågasatt, utan även den tekniska undersökningen. Denna gjordes nämligen inte förrän ett helt år efter att våldtäkten ska ha ägt rum.

Även domen får kritik

Den utsatta kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz riktar nu stor kritik mot domen.

För Aftonbladet berättar hon att det är den värsta gruppvåldtäkten hon har jobbat med på 26 år, och att domen är en skam för det svenska rättssystemet.

– Jag anser inte att min klient har fått en rättvis prövning och att det bland annat beror på hennes bakgrund och person. Målsäganden är inte det ”perfekta brottsoffret” utan snarare hör hon till den grupp offer som hör till de mest utsatta som finns i vårt samhälle, säger Massi Fritz till Aftonbladet.

Den friande domen kommer nu att överklagas till hovrätten. 

Många upprörda

På tisdagen den 19 december samlades flera personer, främst kvinnor, på Mynttorget i Stockholm för att protestera mot den friande domen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.