Aktivitetesmätare och barn som leker på en strand
1 av 2
Aktivitetsmätaren har kommit till norden och Sverige. - Foto: TT & Pixabay
Nokia smartphone på en bar
2 av 2
Nu har även en version för barn lanserats och föräldern kan övervaka sitt barn med sin smartphone. - Foto: Pixabay

Psykologer varnar: Det här ska du inte köpa till ditt barn i julklapp

Aktivitetsmätaren säljer som smör i flera butikskedjor runt om i landet. Nu har en version av mätaren framställts endast för barn, något psykologer ställer sig kritiska till.


En ny trend har kommit till norden och det är den så kallade aktivitetsmätaren. Produkten är väldigt populär och säljs idag av flera elektronikkedjor runt om i landet.

Nu har företaget Garmin lanserat en aktivitetsmätare exklusivt för barn.

Med hjälp av aktivitetsmätaren så kan föräldrar ha koll på hur många kalorier barnet gör av med, ge barnet uppgifter och virtuella belöningar om barnet uträttar uppgiften.

Garmins nya aktivitetsmätare Vivo 2. Bild: TT

"Med Vívofit Jr. 2 så kan föräldrarna ge barnet sysslor, schemalägga alarm och barnens aktivitetsband kommer att berätta vad nästa uppgift är." skriver Garmin på sin hemsida.

Allt kan skötas via en app på en smartphone.

Psykologer kritiska, kan skapa distansera mellan barn och förälder

– Det finns inget behov att övervaka ens barn kropp och fysiska status på det där sättet. Om ett barn lider av övervikt eller undervikt så kan det vara viktigt för föräldrarna att ta hand om deras kost och aktivitet, säger barnpsykologen Willy-Tore Mørch till Nettavisen.

Willy-Tore tror att bandet kan skapa distans mellan föräldrarna och barnen.

– Att man kan hålla uppsikt på barnen från avstånd, det gillar jag inte. En sån här teknologisering av barnomsorg kan distansera föräldrarna från barnen.

Kan bli en stressfaktor för barnen

Danske barnpsykologen John Halse säger till Metroexpress att bandet kan upplevas som ett stressmoment för barnet.

– Det kan bli en stressfaktor för barnen, de kanske känner att de inte går tillräckligt mycket, löper tillräckligt långt och det blir inte bra. Istället riskerar barnen att göra mer än vad de behöver för att deras fysiska hälsa ska må bra.

Socialt stöd är centralt för barnet

– För att barn ska uppleva en fysisk aktivitet som något kul så är känslan av socialt stöd central, säger Solfrid Bratland-Sanda, docent i fysiskt aktivitet och hälsa vid Universitetsskolan i Sør-Norge till Nettavisen och fortsätter:

– Istället för att föräldrar sitter hemma och och styra aktiviteterna så borde de istället vara ute med barnen och leka.

En aktivitetsmätare kan ha en positiv effekt på vuxna. Bild: TT

Solfrid ställer sig däremot positiv till användning av aktivitetsmätaren om till exempel vuxna behöver motivation för att träna men samtidigt så är hon rädd att den kan ta lite för mycket fokus från det roliga i träningen.

– Jag är positiv till alla medel som hjälper folk som har problem med att komma igång med fysiska aktiviteter, men jag måste också vara lite kritisk. Det behöver ju inte vara så att det som funkar för vuxna, fungerar för barn.

Marcus Bjärneroth nordisk marknadsdirektör, Garmin


Nyheter24 pratade med Marcus Bjärneroth, Nordisk marknadsdirektör på Garmin om hur de ser på produkten:

– Att svenska barn rör på sig för lite är ett välkänt och allvarligt problem, och tyvärr bidrar många föräldrar till en stillasittande livsstil genom exempelvis att skjutsa sina barn till och från aktiviteter. 

Vårt armband används idag av överviktiga barn som behandlas på mottagningar för sina problem, och det har visat sig vara en god hjälp för att öka den vardagliga fysiska aktiviteten och minska stillasittandet. Liknande resultat finns i Danmark.

Han fortsätter:

– Det handlar inte alls om övervakning, utan snarare om att på ett lekfullt sätt ge motivation som kan bryta mönster av inaktivitet. 

– Att demonisera ny teknik och kategoriskt avfärda något som bevisligen fungerar är onödigt och bakåtsträvande. Armbandet är gjort på ett lekfullt sätt just för att betona glädje i de uppgifter man har att lösa. 

Det handlar om att använda modern teknik, som alla barn idag är uppväxta och tar för given, för att bidra till att skapa nya hållbara vanor snarare än för mycket passiv skärmtid.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att aktivitetsmätaren är något för barn?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Marabous mjölkchoklad återkallas – mandellarm

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

1 timme sedan
Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.