Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Är det förbjudet att skjuta fyrverkerier på nyårsafton?

- 28/12/2017, 11:10 -

I framtiden måste du gå en utbildning för att få skjuta nyårsraketer. Det har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bestämt.

Förra årets nyårsfirandet blev rejält stökigt på flera håll i landet, inte minst i Malmö, på grund av raketkaos. Detta gjorde att Sveriges Fyrverkeribranschförbund bara några dagar in på det nya året föreslog att fyrverkerier av typen raketer, alltså sådana med en pinne på, skulle sluta säljas.

– Vi vill inte att fler människor ska skadas och det är svårt att hantera de här klassiska raketerna. Efter att Norge förbjöd raketer för snart tio år sedan gick olycksstatistiken ner med två tredjedelar bara första året, säger Erik Nilsson, ordförande Fyrverkeribranschen, till SVT.

Nu har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bestämt att nya regler ska gälla. I framtiden måste man nämligen ha ett speciellt tillstånd för att få skjuta raketer, något man bara kan få genom att gå en utbildning, skriver SVT.

Turning Torso Malmö
Turning Torso i Malmö. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men det kommer att dröja ända till mitten av 2019 innan de nya reglerna är på plats.

Detta är dels på grund av att det tar ett år att införa en ny regel för en myndighet, och dels att fyrverkeribranschen ska få möjlighet att sälja slut på sina lager, enligt Shulin Nie, explosiv expert på MSB.

– Under tiden raketer med pinne fortfarande är tillåtna har vi vidtagit åtgärder såsom att informera allmänheten om fara med raketer och hur de ska användas på ett korrekt sätt. Vi har också gjort en marknadskontroll för att se till raketerna inte är för kraftiga och att de är försedda med korrekta bruksanvisningar, säger Shulin Nie till SVT.

Fyrverkeriraketer
Fyrverkeriraketer. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Hundratals svenskar skadas varje år så allvarligt av fyrverkerier att de tvingas åka till sjukhus. Trots att det är olagligt för ungdomar under 18 år att köpa fyrverkerier är drygt 40 procent av de skadade minderåriga.

Av de cirka hundra personer som årligen tvingas uppsöka sjukhus på grund av fyrverkerier är 95 procent män, enligt Brandskyddsföreningen.

– Fyrverkerier kan lätt orsaka skador eller bränder om de hanteras fel. Tyvärr är det ofta ungdomar som skadas, trots att personer under 18 år faktiskt inte får använda fyrverkerier. Det är olagligt för vuxna att köpa fyrverkerier till minderåriga, precis som med alkohol, säger Åke Persson, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

De nya reglerna innebär dock inte slutet på nyårsfyrverkerier, menar Erik Nilsson, ordförande Fyrverkeribranschen.

– Det finns andra fyrverkeripjäser med liknande effekt som är säkrare så det behöver man inte vara orolig för, säger han till SVT.

TV: Här skjuter svenska ungdomarna fyrverkerier mot polisen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det bra att raketer ska förbjudas utan tillstånd?